BiH
31

SDP i SDA prednjače sa novim i ponovljenim kandidatima za Opće izbore

Piše: J. H.
Socijaldemokratska partija BiH i Stranka demokratske akcije dvije su stranke sa najviše ponovljenih, ali i novih kandidata za predstojeće Opće izbore koji se u BiH održavaju naredne nedjelje, 12. oktobra.

Zahvaljujući online platformi UG "Zašto ne" i ogranizacije Transparency International BiH, koja je urađena sa ciljem edukacije građana/ki o političkoj ponudi na kandidatskim listama pred predstojeće izbore u BiH, možete saznati koji su to kandidati koji se ponovo pojavljuju na glasačkim listićima, koje su stranke i političari ispunili najmanje obećanja i sa najviše negativnih revizorskih izvještaja.

"'Čiste liste'" su nastale kao proizvod istraživanja ovih organizacija o različitim aspektima rada predstavnika/ca vlasti u prethodnom mandatu, ali i kroz prikupljanje drugih relevantnih podataka iz istraživanja drugih organizacija civilnog društva, te podataka koje smo dobili direktno od institucija", naveli su iz UG "Zašto ne".

Tako, na primjer, SDP ima 487 novih kandidata i 108 ponovljenih.

Stranka demokratske akcije (SDA) ima 374 nova kandidata na Općim izborima 2014. dok je njih 81 već bilo u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti u protekle četiri godine.

Na trećem mjestu je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) koja ima 379 novih i 64 ponovljena kandidata.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima 186 novih i 42 ponovljena kandidata.

Što se tiče negativnih revizorskih izvještaja, u ovom segmentu prednjači SDP sa 10 negativnih izvještaja i osam pozitivnih. Od institucija u izvršnoj vlasti u kojima je ova partija obnašala vlast bilo je 25 izvještaja koji su dobili ocjenu "Uzdržani i mišljenja sa rezervom".

U ovom segmentu Narodna stranka Radom za boljitak, njihovi kadrovi u institucijama koje su bili predmet revizije nisu dobili nijedan pozitivan izvještaj, tri su bila negativna i tri izvještaja sa ocjenom "Uzdržani i mišljenje sa rezervom.

HDZ je dobio jedan negativan izvještaj i dva uzdržana i mišljenja sa rezervom.

Partije sa najvišim procentom neispunjenih obećanja su SDS (100 posto), HDZ 1990 sa koalicionim partnerima (83 posto), SBB Fahrudin Radončić (79 posto) i HDZ BiH sa koalicionim partnerima (76 posto).

Što se tiče funkcionera sa najvišim procentom neispunjenih obećanja, prednjači kadar SDP-a Zekerijah Osmić koji nije ispunio nijedno obećenje.

Slijedi ga Petar Đokić iz Socijalističke partije koji također nije ispunio nijedno obećanje.

Na prvom mjestu funkcionera sa najvećim brojem negativnih revizorskih izvještaja nalazi se Jerko Ivanković Lijanović (3).

Drugi je Nermin Nikšić sa dva negativna revizorska izvještaja koliko imaju Fikret Musić i Hamdija Lipovača.

Među funkcionerima sa najmanjim procentom prisustva na sjednicama na prvom mjestu nalazi se Milan Kovač (SNSD-ov poslanik u NSRS), Ferid Hasković (zastupnik SDP-a u Skupštini BPK) dok je na trećem mjesu Tarik Haverić iz Naše stranke, zastupnik u Skupštini KS.

Ostale zanimljive podatke uoči predstojećih izbora možete pogledati ovdje.