BiH
75

SDP BiH: Plenkovićeve poruke o izmjeni Ustava nedobronamjerne prema građanima BiH

Klix.ba
Poruke o načinu na koji bi trebalo mijenjati Ustav i Izborni zakon BiH upućene od Andreja Plenkovića, novog premijera Republike Hrvatske, Socijaldemokratska partija BiH smatra neprihvatljivim i nedobronamjernim prema BiH i svim njenim građanima, saopćeno je iz SDP-a BiH.

"BiH nije i ne može biti etnički podijeljena država, u kojoj bi na izborima postojale odvojene glasačke kutije za Hrvate, Srbe i Bošnjake, a što u praksi znači provođenje Plenkovićevih ideja o tome da 'Hrvati biraju hrvatske predstavnike'. To znači da onda Srbi biraju srpske, a Bošnjaci bošnjačke predstavnike, čime bi se uništio multietnički karakter BiH, a država odvela u konačni raspad i izgubila i posljednji elemenat građanskog društva", saopćeno je iz SDP-a BiH.

Dodaju da su BiH potrebne promjene u skladu sa temeljnim evropskim vrijednostima, koje sigurno nisu daljnja teritorijalno-etnička segregacija i stvaranje nejednakosti među njenim građanima samo i isključivo na osnovu etničke pripadnosti.

"To je suprotno svemu što vrijedi i za šta se zalaže moderna evropska politika i što je još važnije, suprotno je višestoljetnom duhu BiH i kulturi suživota njenih građana i naroda koji su uvijek živjeli zajedno, a ne jedni pored drugih. Svojim porukama Plenković je pokazao kako, nažalost, malo zna o BiH, a što je za njega još poraznije takva politika je u suprotnosti sa javno proklamovanim interesom Hrvatske da se situacija u BiH stabilizira i unaprijedi", piše u saopćenju.

Navode da daljnje etničke podjele samo će dodatno destabilizirati BiH, a time i region što svakako uključuje i Republiku Hrvatsku.

"Pozivamo vlasti Republike Hrvatske da se prema BiH odnose na temelju osnovnih vrijednosti koje se poštuju, kako u EU, tako i u samoj Hrvatskoj, a to je osiguranje pune jednakosti svih građana na cijeloj teritoriji BiH", piše u saopćenju za javnost.

Zaključuju kako će se samo na taj način osigurat istinska jednakopravnost Hrvata, ali i Bošnjaka, Srba i svih drugih građana BiH na cijelom njenom teritoriju, kojima je dosta uvezenih eksperimenata i koji samo žele živjeti, kao i svi drugi građani EU, u miru i prosperitetu.

"Sramotna je šutnja predstavnika vlasti BiH na ovakve poruke, koji su još jednom pokazali odsustvo svake vizije daljnjeg napretka BiH i njene integracije u modernu državu i društvo", zaključuju iz SDP-a BiH.