BiH
358

SDA zahtijeva od države aktivnosti koje će rezultirati puštanjem Orića na slobodu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas je najoštrije osudilo hapšenje komandanta Armije RBiH Nasera Orića u Švicarskoj, po potjernici Srbije.

Navodi da je hapšenje uslijedilo "nakon što je Srbija zloupotrijebila poziciju subjekta međunarodnog prava, jer je potjernica izdata uprkos tome što je Naser Orić pred Međunarodnim sudom za ratne zločine oslobođen svih optužbi i protivno zaključenom bilateralnom sporazumu između BiH i Srbije".

SDA je naročito zabrinuta zbog, kako se kaže u saopćenju te stranke, ponižavajućeg načina na koji su švicarske vlasti lišile slobode i tretirale Nasera Orića i predstavnike zvanične delegacije načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića i potpredsjednika Općinskog Vijeća Hamdiju Fejzića.

"Pitamo se ne govori li to o odnosu švicarskih vlasti spram žrtava genocida u Srebrenici. Tražimo od švicarskih vlasti da prepoznaju zloupotrebu od Srbije i da Nasera Orića odmah puste na slobodu. Zahtijevamo od državnih organa BiH da pruže maksimalnu podršku kako bi Naser Orić što prije bio oslobođen", kaže se u saopćenju SDA.

Predsjedništvo SDA opredijeljeno je za regionalnu saradnju, u okviru toga i za saradnju sa Srbijom. Međutim, smatra da je planirana sutrašnja posjeta predsjednika Srbije BiH snažno opterećena nezakonitim hapšenjem Nasera Orića. Stoga, podržavaju stav bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se sutrašnja posjeta odgodi.

Predsjedništvo SDA smatra da Vlada i Parlament FBiH moraju nastaviti s radom u punom kapacitetu bez obzira na podnesene ostavke ministara Demokratske fronte (DF) u Vladi.

"Građani i evropski put BiH ne smiju biti taoci nijedne politike, niti ispaštati zbog ponašanja bilo koje političke stranke", ističe se u saopćenju SDA.

Predsjedništvo SDA poziva ministre iz DF-a "da još jednom razmisle šta za stabilnost u zemlji znače njihove ostavke, te da koriguju svoje odluke. U protivnom bit će odgovorni za sve eventualne negativne posljedice".

Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH da potpišu reformsku agendu koja BiH vodi u reforme koje znače više radnih mjesta i bolji životni standard građana. Očekuju takvu odluku i Vlade RS-a u narednih nekoliko dana, te potpisivanje agende između BiH i EU.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA izvršeno je konstituiranje ovog organa stranke. Utvrđen je raspored članova Predsjedništva po oblastima kao i zaduženja za kantonalne i regionalne odbore. Ocijenjeno je da je Izborni proces unutar Stranke uspješno okončan održavanjem šestog Kongresa, te da Stranka nastavlja u punom kapacitetu svoj rad.

"Pozivaju se svi kadrovi Stranke, kako oni u zakonodavnoj, tako i u izvršnoj vlasti, da predano rade na realizaciji utvrđenih kongresnih politika i odluka organa Stranke", ističe se u saopćenju SDA.