BiH
157

SDA traži poništavanje izbora u Stocu i Srebrenici i održavanje novih

Piše: Š. B.
Na današnjoj sjednici kolegija Stranke demokratske akcije osim o svjedočenju Fahrudina Radončića u slučaju ubistva Ramiza Delalića na Sudu u Prištini, bilo je govora i o odnosima SDA sa HDZ-om, presudi Sejdić-Finci kao i o izborima u Stocu te Srebrenici za koje SDA traži da se ponište i ponove.

SDA podržava Apelaciju Ustavnom sudu BiH koju je podnio nezavisni kandidat Ćamil Duraković, a kako je kazao Izetbegović, očekuju da Ustavni sud BiH poništi te izbore.

"Kolegij SDA zahtijeva od CIK-a da donese odluku o poništavanju izbora u Srebrenici i Stocu i odluku o njihovom ponavljanju, a oni koji se tome budu protivili zloupotrijebit će položaj i što predstavlja krivično djelo", kazao je Izetbegović na press konferenciji nakon sjednice Kolegija SDA.

Pored ovoga govora je bilo i trenutnoj politici koju vodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te kako ona predstavlja prijetnju za region.

"Čin veličanja osuđenih ratnih zločinaca Narodne skupštine RS-a, nedavni referendum, prijetnje građanima Bijeljine da glasaju za SNSD; sve je to užasavajuća poruka za povratnike u RS i vrijeđanje žrtava te predstavlja prijetnju za region", kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Naglasio je kako je na Kolegiju zaključeno kako su odnosi SDA sa HDZ-om zadovoljavajući, ali kako bi ipak trebali biti iskreniji i bolji. Naglasio je i kako Hrvati u BiH nisu ugroženi te kako su zastupljeni na svim nivoima vlasti.

Kada je u pitanju apelacija Sejdić-Finci, Izetbegović je rekao kako je to jedina promjena Ustava koju su u toku mandatnog perioda spremni uraditi, ali da je prioritet ipak rješavanje pitanja Mostara i Stoca.

"Do kraja ovog mandata bavit ćemo se isključivo borbom protiv korupcije, jačanjem vladavine prava i drugih pitanja od životnog značaja za građane", dodao je Izetbegović.