Integracije u krizi
39

SDA: Sastanak koalicije je pokazao da su na fabričkim postavkama i da uslovi EU neće biti ispunjeni

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se povodom jučerašnjeg sastanka vladajuće koalicije u Mostaru. Podsjetili su da rok koji je dala Evropska unija ističe, a dogovor nije postignut.

Iz SDA navode da sastanak vladajuće većine u Mostaru pokazuje da se koalicija SNSD-HDZ-Trojka vratila na "fabričke postavke".

"Umjesto da postignu prihvatljiv dogovor i isporuče rezultate koji će BiH omogućiti otvaranje pregovora sa EU, građanima se ponovo nude otrcane fraze o 'pozitivnoj atmosferi među partnerima'. U međuvremenu, Trojka nastavlja sa snishodljivim i ponižavajućim odnosom prema Dodiku i Čoviću i napadima na opozicione stranke iz probosanskog bloka, a SNSD i HDZ ostvaruju svoje kadrovske i finansijske interese", kažu iz SDA.

Dodaju da rok do kojeg bi vladajuća koalicija trebalo da ispuni uvjete za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom, koji se ogledaju u usvajanju paketa 3+1, ističe.

Kažu da je gotovo izvjesno da svi uvjeti neće biti ispunjeni.

"Umjesto vlasti, na ispunjavanju uvjeta za otvaranje pregovora radi opozicija. Zahvaljujući opozicionim strankama usvojen je Zakon o sprječavanju pranja novca. SDA je u proceduru uputila i Zakon o sukobu interesa, ali vladajuća koalicija, koja nije sposobna da ga sama predloži, odbila je da ovaj zakon razmatra po hitnoj proceduri, što je još jedna katastrofalna poruka", navode iz SDA.

Podsjećaju da je Dom naroda PSBiH odbio da po hitnoj proceduri razmatra izmjene Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa predložene od SDA, koji je već usvojen u Zastupničkom domu.

"Ako bi ovi zakoni bili usvojeni, bez obzira što nisu ispunjeni svi uvjeti, moglo bi se realno očekivati da Evropsko vijeće odobri otvaranje pregovora BiH, ali postaje sve očiglednije da dio vladajuće koalicije to, u stvari, ne želi. Uzimajući u obzir ukupnu geopolitičku situaciju, još jednom pozivamo Evropsko vijeće da na martovskom zasjedanju ipak donese pozitivnu odluku za Bosnu i Hercegovinu, unatoč tome što nesposobna i diletantska vladajuća koalicija nije u stanju da ispuni ni najminimalnije uvjete", kažu iz SDA.

Na kraju dodaju da bi Evropsko vijeće ipak trbalo donijeti pozitivnu odluku zbog građana Bosne i Hercegovine, ali i zbog same Evropske unije.