BiH
134

SDA predala kandidatske liste koje je umjesto Tihića potpisao Izetbegović

Piše: E. G.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stranka demokratske akcije danas je predala kandidatske liste Centralnoj izbornoj komisiji BiH za oktobarske, opće izbore. Kako je već poznato, kandidat ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA.

Liste SDA su jutros u CIK-u predali Izetbegović, potpredsjednik stranke i državni zastupnik Asim Sarajlić te generalni sekretar SDA, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda FBiH Amir Zukić. Nedugo nakon njih u zgradu Centralne izborne komisije je došla i Nermina Kapetanović, članica ove stranke i delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Po izlasku iz zgrade Centralne izborne komisije Izetbegović se obratio novinarima potvrdivši ono što se prethodna dva dana nagađalo, a to je da predsjednik stranke Sulejman Tihić nije potpisao izborne liste.

"Sve liste smo predali, ali sam ih potpisao ja po ovlaštenju predsjednika Tihića", precizirao je Izetbegović.

Na pitanje novinara da li bi to moglo predstavljati problem, on je rekao da problema neće biti. Dodao je kako je on potpisao liste na osnovu Tihićeve saglasnosti koja je ovjerena kod notara.

"Tihić je čovjek koji se liječi, ima svoj problem, nije, što kažu, imao kuveta da se bavi listama i našim problemima. Ovlastio je nas, ima povjerenja u nas naročito kada je čuo da su liste faktički jednoglasno usvajene na kantontonalnim odborima, a potom na Predsjedništvu stranke. Dao je ovlaštenje i ja sam potpisao", kazao je zamjenik predsjednika stranke SDA.

Podsjetimo, proteklih dana se nagađalo kako Tihić ne želi potpisati kandidatske liste, jer nije zadovoljan njima, odnosno nije zadovoljan pozicioniranjem kadrova stranke na listama. U SDA su to demantovali.

Na pitanje koga vidi kao najvećeg rivala u utrci za člana Predsjedništva BiH, Izetbegović je kazao da se time nije bavio.

"Nisam to analizirao, ja im svima želim dobro zdravlje, a onima koji poste želim lagan završetak ramazana. Moja prednost je ono što je prednost SDA, to je stranka koja je valjano nosila svoju misiju i koja je zadnjih godina gurnuta na drugu poziciju i to se jasno vidi, kazao je Izetbegović.

Naglasio je kako se "jasno vidi razlika između SDA-ove vladavine i perioda kada SDA nije na vlasti", te da je slično i sa njegovim mandatom u Predsjedništvu koji je "potpuno mjerljiv".

"Vidi se to po odnosima u regionu, odnosima BiH u svijetu, uspješnim investicijama, to su mjerljive stvari i mislim da se sasvim jasno vidi razlika u odnosu na mene i ostale kolege koji su bili u Predsjedništvu", kazao je Izetbegović.