BiH
0

SDA poziva Lajčaka da radi svoj posao, a bh. Srbe da se okane priče o referendumu

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o nepriznavanju nezavisnosti Kosova antiustavan i antidejtonski čin, te da predstavlja smišljenu politiku čiji je cilj otcjepljenje RS-a od BiH, što potvrđuju i izjave predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića.

U saopćenju za javnost, SDA ističe kako je posebno zabrinuta ponašanjem međunarodne zajednice, odnosno visokog predstavnika, koji već godinu dana toleriše razne izjave o otcjepljenju RS-a od BiH, ne poduzimajući nikakve mjere.

Stoga, SDA poziva bh. Srbe koji podržavaju takvu politiku da se okane priče o referendumima i otcjepljenju, a visokog predstavnika da napokon počne raditi posao "za koji je dobro plaćen" i da sankcionira antidejtonske izjave i akte.

  • Umjesto toga, Miroslav Lajčak nazdravlja po kafanama manjeg bh. entiteta u društvu kreatora takve politike Milorada Dodika i episkopa Grigorija. Prema Dejtonskom ustavu na kojem toliko insistira, NSRS nema ništa sa vanjskom politikom, već je to izričito u nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Srpski predstavnici zaboravljaju da je propao i tzv. plebiscit srpskog naroda 1991. godine kada su u BiH imali sedam korpusa JNA, podršku Slobodana Miloševića i svu logistiku bivše SFRJ. Danas su bh. snage mnogo jače i nikakav referendum ili odluka NSRS ne može otcijepiti ili pripojiti drugoj državi ni jedan dio Bosne i Hercegovine, kaže se u saopćenju SDA.

SDA napominje da oni kojima smeta država BiH ili je ne smatraju svojom domovinom, mogu otići gdje god žele, ali da nigdje ne mogu odnijeti ni jedan djelić teritorija BiH.