Saznajemo
45

SDA oštro odbila prijedlog Evropske komisije u Briselu

Piše: J. Hadžiahmetović
Lideri i predstavnici sedam vodećih političkih partija iz BiH danas su se sastali u Briselu sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje Stefanom Sanninom, kako bi razgovarali o provođenju odluke Evropskog suda u predmetu "Sejdić-Finci". Kako saznajemo, Stranka demokratske akcije oštro je odbila prijedlog koji su političari dobili.

Kako saznajemo, političarima je ponuđena kombinacija prijedloga Evropske komisije i HDZ-a a koja govori o tome da kantoni budu izborne jedinice čime bi došlo do redukcije broja izbornih jedinica na 10.

"Svaka izborna jedinica po ovom prijedlogu bi davala tri elektora. To znači da Posavski kanton koji ima oko 40.000 stanovnika dao bi tri elektora kao i Sarajevo koje ima 440.000 stanovnika", kazao nam je izvor blizak SDA.

Naš sagovornik tvrdi, ovaj prijedlog vodi u još veću diskriminaciju i nove moguće apelacije.

"Ovaj prijedlog trebao bi se upisati u Ustav Federacije BiH i po istom principu bi se birali i članovi Parlamenta FBiH. Ovim prijedlogom se stvara mogućnost za treći entitet jer će ga predstavljati pet kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvom", pojašnjava naš sagovornik.On tvrdi da bi na ovaj način došlo do diskriminacije Bošnjaka.

Da li će ostali predstavnici Bošnjaka na ovom sastanku prihvatiti ili odbiti prijedlog, saznat će se u toku dana.

Iz Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH ranije je saopšteno da bi ovaj sastanka trebalo da obezbijedi uspješno rješavanje pitanja "Sejdić-Finci", ključnog za proces evropskih integracija BiH.

Na sastanku su Šefik Džaferović (SDA), Zlatko Lagumdžija (SDP), Dragan Čović (HDZ), Fahrudin Radončić (SBB), Božo Ljubić (HDZ 1990), Milorad Dodik (SNSD) i Mladen Bosić (SDS).