Zbog vlasti zaboravili
66

SDA je i 2015. imala dugoročni cilj Republiku BiH, a tada to nije smetalo PDP-u, SDS-u, a ranije ni SNSD-u

S. H.
Programska deklaracija SDA 2019. godine u dijelu kojim se naglašava da je primarni i dugoročni cilj te strane Republika BiH kroz izmjene Ustava, izazvala burne reakcije stranaka iz RS-a. Ipak, danas glavni kritičari te deklaracije PDP, ali i SDS, uz SNSD zaboravljaju ili ne čitaju da je i 2015. godine u programskoj deklaraciji SDA stajala identična formulacija.
Programsku deklaraciju SDA 2019. možete pročitati ovdje, a dio o Republici BiH se nalazi na strani 5.

Programsku deklaraciju SDA iz 2015. možete pročitati ovdje, a dio o Republici BiH se nalazi na strani 2.

SDA već godinama kroz programske deklaracije provlači tezu i ideju da se kroz izmjene Ustava BiH definira kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina sa tri nivoa vlasti: državni, regionalni i lokalni sa gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine.

Dio iz Programske deklaracije SDA 2019.
Dio iz Programske deklaracije SDA 2019.

Ta ista formulacija koja je objavljena i usvojena jučer, nije smetala ni PDP-u ni SDS-u 2015., a ranije ni SNSD-u kada su pravili državnu vlast sa SDA.

Dio iz Programske deklaracije SDA 2015.
Dio iz Programske deklaracije SDA 2015.

Stoga se nameće pitanje, ili opozicija u RS-u, ali i SNSD ne čitaju ili se prave da ne znaju da su u prošlosti prelazili preko ovakvih formulacija iz programske deklaracije SDA, što je u suštini samo puko slovo na papiru i cilj kojem SDA teži.

Isto tako i druge stranke imaju svoje dugoročne ciljeve koji se samo prepisuju od kongresa do kongresa i čekaju neka buduća vremena.

Najglasniji u iskazivanju patriotizma prema RS-u je Branislav Borenović, čovjek koji je na čelu PDP-a. On poručuje da se SDA jučer usvojenom deklaracijom trajno isključila iz potencijalnih koalicija sa strankama iz RS-a.

Milorad Dodik je otišao još dalje pa je poručio kako je ta odredba u deklaraciji "poziv na nove sukobe".

Oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poručivši da će Srbija ozbiljno odnositi prema deklaraciji SDA. Kazao je i da je Srbija "jedna od zemalja potpisnica koja je garant provođenja Dejtonskog sporazuma".

Zaboravlja Vučić da Srbija nije garant Dejtona, već samo zemlja potpisnica kao zaraćena strana.

Indikativno je kako stranke iz RS-a identičnu formulaciju o Republici BiH nisu primjetili 2015. godine, ili je jednostavno objašnjenje aktuelni politički trenutak i traženje izgovora za nove blokade i odugovlačenje s procesom formiranja vlasti.