Izglasano nepovjerenje
49

SDA izbacila SDP iz Vlade Bosansko-podrinjskog kantona

Klix.ba
Skupština BPK-a Goražde večeras je izglasala nepovjerenje Vladi BPK-a Goražde, čime je ozvaničena nova skupštinska većina koju predvodi SDA.

U narednim danima biće poznat sastav nove Vlade, u kojoj više neće biti ministara iz SDP-a. Inicijativu za sazivanjem vanredne sjednice Skupštine BPK-a Goražde, na kojoj se glasalo o nepovjerenju kantonalnoj Vladi, potpisalo je 13 poslanika iz SDA, SZBiH, BPS-a i LDS-a. U obrazloženju inicijative, između ostalog, navodi se kako Vlada predvođena SDP-om nije opravdala ukazano povjerenje, piše Oslobođenje.

"To se posebno odnosi na lošu situaciju u oblasti socijalne politike, poštivanja kolektivnih ugovora u obrazovanju i policiji. Loša je situacija i kod boračko-invalidske zaštite", obrazložila je Daliborka Milović iz LDS-a.

Dosadašnji premijer Emir Frašto zatražio je od Skupštine više vremena da se Vlada odredi prema navodima potpisane inicijative.

"Vladi bi trebalo pružiti više vremena da odgovori na ove optužbe koje ne stoje i dabogda da su one u skladu sa interesima građana i njihovim očekivanjima", kazao je Frašto.

Skupština je većinom glasova odbila zahtjev dosadašnjeg premijera. Većinu nije dobio ni zahtjev Kluba poslanika SDP-a u kojem je zatražena smjena predsjedavajućeg Skupštine BPK-a Goražde. Na kraju, Vladi je, ipak, izglasano nepovjerenje, a o kadrovskim rješenjima u njenom budućem sastavu nije se govorilo.

Osobođenje nezvanično saznaje da je SDA novim partnerima, LDS-u i BPS-u, ustupila resore pravde, zdravstva, finansija i boračkih pitanja. Premijerska pozicija, najvjerovatnije, uz četiri ministarska mjesta pripašće SDA. Iako su poslanici te stranke podržali smjenu Vlade, zanimljivo je da SBiH nije željela ministarske pozicije, tako da će u budućnosti Vlada, predvođena SDA, funkcionirati kao manjinska.