Zeničko-dobojski kanton
0

SDA i SDP još bez dogovora o ključnim pozicijama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na drugom nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona danas su tajnim glasanjem izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Za izbor delegata iz reda Bošnjaka bilo je šest listi, pri čemu je najviše glasova (11) dobila lista SDA, dok je sa sedam glasova na drugom mjestu lista Jasmina Smailbegovića iz SDP-a. Lista Adnana Jupića (SBB-Fahrudin Radončić) dobila je šest glasova, jedan glas dobila je lista Hasana Handžića, dok su bez glasova ostale liste Asima Čajlakovića (Stranka za BiH) i Samira Bajrića.

Za izbor delegata iz reda Hrvata liste Janje Ivić (SDP) i Ive Tadića (HDZ) dobile su po tri glasa, a dva glasa lista Igora Matanovića (Narodna stranka Radom za boljitak). Iz reda Srba lista Sretka Radišića (SDP) dobila je jedan glas.

Iz Skupštine ZDK za Dom naroda Parlamenta FBiH predviđeno je osam delegata, od kojih tri Bošnjaka, po dva iz reda Srba i Hrvata, te jedan iz reda ostalih. Konačnu potvrdu i verifikaciju mandata daje Centralna izborna komisija BiH, kojoj će u roku od 24 sata biti dostavljen izborni materijal.

Skupština ZDK je po hitnom postupku usvojila Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2011. godine, te dala saglasnost na finansijske planove kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje. S obzirom na to da se dvije najjače stranke u ZDK-u - SDA i SDP nisu dogovorile o ključnim pozicijama, i danas je izostao dogovor o imenovanju predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a.

Iz ovih dviju stranaka najavili su da će vlast u ZDK-u biti formirana najkasnije za 15 dana.