Bakir Izetbegović
0

"SDA dobija novo rukovodstvo"

SRNA
Potpredsjednik SDA i kandidat za predsjednika stranke Bakir Izetbegović smatra da će na stranačkom kongresu u maju vjerovatno biti izabrano novo rukovodstvo i da će biti stvoreni uslovi da SDA izađe iz sadašnje krize.

"Mora se u stranci jednog dana izabrati predsjednik, stari ili novi. Ja sigurno nisam taj koji je za svađu ili za neke gore stvari sigurno", tvrdi Izetbegović.

Prema njegovim riječima, novi predsjednik će biti onaj za kojeg se izjasni većina, pa makar sa jednim glasom razlike.

"Predsjednik je presjednik, pa i ako je jedan glas razlike", rekao je Izetbegović u emisiji "Telering" Televizije OBN dodavši da u unutarstranačkoj predizbornoj kampanji nisu potrebne provokacije, uvrede, optužnice, laži ni  politikanstvo. 

Bivšeg federalnog premijera Adnana Terzića on ne vidi kao svog i protivkandidata sadašnjem predsjedniku stranke Sulejmanu Tihiću.

"Terzić brzo misli, kreativan je čovjek, ali ne mislim da je za sistematičnog i mukotrpnog rada kakvo je vođenje stranke", ocijenio je Izetbegović.

Govoreći o  sadašnjem predsjedniku SDA Izetbegović je rekao da "ako je Tihić šta dobro radio, onda je to što je razgovarao" sa partnerima u BiH i susjedstvu, ali mu zamjera što je o sadržaju pojedinih razgovora saznavao iz medija, a ne unutar stranke.
Izetbegović nije za smjenu aktuelnog premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića, kojeg je Kantonalni sud u Sarajevu optužio za zloupotrebu službenog položaja.

"Po meni to nije najpametnije rješenje, posebno u vrijeme pregovora sa MMF-om", rekao je Izetbegović i ocijenio da su Branković i njegov Kabinet mogli više da je postojala čvršća saradnja unutar koalicije Tihić - Silajdžić.

On nije mogao da precizira kakav je njegov predizborni program navodeći da će u susretima na terenu sa ljudima iz stranke koje će imati do 26. maja, za kada je zakazan stranački kongres, pokušati da dobije konačnu sliku programa i govora na kongresu.