BiH
0

Schwarz-Schilling: Odlučnost građana pomogla je BiH da stane na noge

FENA
Izdržljivost i odlučnost običnih građana suočenih s materijalnim, administrativnim i političkim preprekama pomogli su da BiH ponovo stane na noge, napisao je visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni koja je objavljena danas.
  • Neću tvrditi da je u BiH sve sjajno. Jer nije, naveo je visoki predstavnik u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.

Ali napravljen je veliki napredak od 1995. godine i ovaj napredak je bio direktan rezultat pragmatičnosti i kompromisa dvije političke opcije koje su dobile mnogo kritike u medijima i od velikog broja izabranih predstavnika.

Schwarz-Schilling dalje naglašava da glavni uspjesi mirovnog procesa "nisu djelo onih političara koji miješaju klevetanje s kreiranjem politike i okorjelost s dosljednošću".

Zato je predložio: "Političarima bi mnogo koristilo da se ugledaju na pragmatičnost njihovih sunarodnjaka u iznalaženju novih rješenja za nove izazove."

Visoki predstavnik uporedio je današnje uvjete u Bihaću i Drvaru s uvjetima koji su vladali kada je prvi put posjetio ove općine prije 12, odnosno 10 godina.

Kada je 1995. godine Schwarz-Schilling došao u Bihać s prvim konvojem humanitarne pomoći koji je stigao u to područje krajem rata, u toj općini je vladala velika nestašica hrane, bolest je pokosila brojne građane. Ove sedmice posjetio je fabriku mliječnih proizvoda gdje je razgovarao s rukovodiocima i radnicima o izazovima s kojima se suočavaju u nastojanju da svoju firmu pretvore u regionalni poduhvat, koji će omogućiti otvaranje mnogih radnih mjesta a Bosni i Hercegovini donijeti više prihoda od izvoza.

Godine 1997. u Drvaru Schwarz-Schilling je strpljivo i detaljno objašnjavao tadašnjem zamjeniku načelnika općine Drvar da je povratak izbjeglica temeljno ljudsko pravo. Razgovarao je sa zamjenikom načelnika zato što ga načelnik nije htio primiti, čak je izdao naređenje da mu se spriječi ulazak u zgradu općine.

Ove sedmice u Općinskom vijeću visoki predstavnik učestvovao je u dijalogu o ulaganjima u infrastrukturu i ekonomskom oporavku.

  • Pitanja koja smo ja i drugi u Bosni i Hercegovini rješavali prije deceniju i više razlikuju se od pitanja koja sam morao rješavati u svojstvu visokog predstavnika. Zahvalan sam na tome, jer to znači da je zemlja krenula naprijed. Stvari su se mogle odvijati brže, naravno, i odvijat će se brže ako sve više lidera počne shvatati da iznalaženje istih rješenja za probleme koji se mijenjaju ne predstavlja dosljednost već život u prošlosti, napisao je visoki predstavnik.

U ovom članku visoki predstavnik piše da je za njega bila privilegija živjeti i raditi u Bosni i Hercegovini u teškim vremenima neposredno nakon rata zato što se iz prve ruke uvjerio u nevjerovatnu hrabrost i moralni integritet građana koji su bili odlučni u namjeri da obnove zemlju i koji su vjerovali u budućnost zemlje koja je tada bila uništena.

  • Kao visoki predstavnik nastojao sam podržati te građane, i to ne živeći u prošlosti već radeći s onima koji pronalaze nova rješenja za sadašnju situaciju, i za budućnost, zaključio je Schwarz-Schilling.