BiH
0

Schwarz-Schilling: Nadam se da će BiH stupiti u članstvo partnerstva za mir do kraja godine

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling danas se sastao s generalnim sekretarom NATO-a Jaapom de Hoop Shefferom i komesarom za proširenje EU Ollijem Rehnom.

Kako je saopšteno iz OHR-a, on je na ovim sastancima naglasio da će pružanje podrške pomacima koje čini BiH na putu prema EU i NATO-u biti ključni prioritet u toku njegovog mandata.

Na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a, Schwarz-Schilling je rekao da se nada da će BiH stupiti u članstvo NATO-ovog programa Partnerstvo za mir do kraja ove godine.

“BiH je uradila dobar dio posla. Međutim, ona mora dati sve od sebe da se osigura puna saradnja sa Haškim tribunalom. Danas sam na sastanku jasno rekao da sam spreman koristiti bonske ovlasti da podržim Međunarodni tribunal”, kazao Schwarz-Schilling nakon sastanka.

Na sastanku sa komesarom za proširenje EU, Schwarz-Schilling je izrazio nadanja da će BiH moći zaključiti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u roku od godinu dana. U komentarima nakon sastanka on je pohvalio rad organa BiH za preduzimanje potrebnih reformi kako bi razgovori počeli.

Istovremeno je naglasio da su se on i komesar saglasili oko toga da uspjeh razgovora o stabilizaciji i pridruživanju zavisi od sposobnosti organa BiH da provedu potrebne reforme.

“Da bi se ostvarili brzi pomaci u pravcu zaključenja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, organi BiH će trebati pokazati odlučnost i opredjeljenost. Ti pomaci će posebno zavisiti od volje političara da provedu reformu policije i javnog emitiranja. Takođe, biće potrebna puna saradnja sa Međunarodnim tribunalom u Hagu”, rekao je Schwarz-Schilling.

“Došao sam u BiH kao prijatelj. Međutim, ja mogu pomoći BiH jedino ako njeni organi budu ispunjavali svoje obaveze i provodili potrebne reforme”, dodao je.

Schwarz-Schilling je održao sastanke i sa raznim dužnosnicima Evropske komisije i Vijeća ministara Evropske unije, saopćeno je.