Slučaj nije rasvijetljen
98

Schmidt posjetio supružnike Memišević kod Višegrada koji su u martu brutalno pretučeni

S. Š.
Schmidt tokom posjete selu Omeragići u društvu Fadila Memiševića
Schmidt tokom posjete selu Omeragići u društvu Fadila Memiševića
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt posjetio je danas u Višegradu supružnike Fadila i Ajšu Memišević koji su brutalno pretučeni i opljačkani u martu ove godine.
Fadil i Ajša Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada brutalno su pretučeni 24. marta ove godine, a od tada nema rješenja tog krivičnog djela.

Supružnici Memišević se osjećaju dobro i svoje staračke dane provode lijepo, a danas su ugostili i Christiana Schmidta koji ih je posjetio u njihovom domaćinstvu.

Kako je navedeno na zvaničnom profilu Ureda visokog predstavnika na platformi X, taj incident je potresao cijelu zemlju i ponovo ukazao na poteškoće s kojima se suočavaju povratničke zajednice u BiH.

"Tokom njihovog drugog susreta od napada, visoki predstavnik je izrazio poštovanje porodici Memišević, njihovoj hrabrosti i odluci da ne napuste svoj dom", naveli su iz OHR-a.

Ujedno, ovom priliko je visoki predstavnik pozvao vlasti RS-a da ulože dodatne napore kako bi pronašli i kaznili počinitelje i pružili sigurnost svim povratnicima te će nastaviti pažljivo pratiti ovo pitanje.

Napad na povratnike u Omeragićima kod Višegrada još uvijek nije kažnjen, napadač je bio maskiran, a nije poznato da li je imao pomagače. Objavljene su informacije kako je počinilac poznat policiji od ranije, međutim MUP RS-a nije uspio riješti slučaj.

Supružnici Memišević su, tada, zbog teških tjelesnih povreda koje su preovladavale u predjelu glave, hospitalizirani na KCUS-u.

Ovaj slučaj napada na povratnike nije jedini koji nije rasvijetljen, a nažalost, sve češće svjedočimo upravo ovakvim scenarijima koji dolaze iz RS-a.