Iskoristio Bonske ovlasti
34

Schmidt donio odluku o proširivanju nadležnosti MC Srebrenica i najavio registar ratnih zločinaca

N. V.
Screenshot
Screenshot
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se danas u Potočarima prilikom godišnjice osnivanja Memorijalnog Centra u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Tom prilikom je iskoristio Bonske ovlasti.
Na početku obraćanja je podsjetio na ono što su njegovi predstavnici u OHR-u donijeli s ciljem očuvanja sjećanja na žrtve genocida u BiH.

"Vi znate da je moj ured doprinio mnogo u osnivanju ovog centra. Ovdje prije svega mislim na Petrischa koji je 2001. godine donio odluku o osnivanju Memorijalnog centra. Zatim mislim na Ashdowna koji je 2003. prenio vlasništvo na fondaciju i na kraju na Christiana Schwartz-Schillinga koji je donio odluku o Zakonu o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari", rekao je.

Govoreći o preprekama na putu ka trajnom miru i izgradnji povjerenja u BiH, rekao je da teško postoji veći izazov od nepoštivanja žrtava i onih koji su stradali tokom rata.

"Želim dodati da sam maloprije imao priliku razgovarati s povratnicima u Srebrenicu, kao i sa potpredsjednikom RS-a Ćamilom Durakovićem. Njihov glas se mora čuti glasnije uz punu uključenost i podršku društva. Da bismo to olakšali moramo se suočiti s poricanjem, revizionizmom i iskrivljivanjem istine kolju su utvrdili domaći i međunarodni izvori. Ovaj napor zahtjeva sveobuhvatne i dobro osmišljene mjere", kazao je.

Posebno se zahvalio preživjelima, žrtvama i organizacijama koje se bore za istinu na čelu sa Munirom i Majkama Srebrenice te direktorom MC Srebrenica Emirom Suljagićem.

Obznanio je da donosi jednu odluku o kojoj je Klix.ba pisao ranije danas. Osim toga je najavio da u ladici ima još odluke koje planira rješavati ukoliko to ne učine bh. institucije.

"Prvo će se omogućit MC Potočari da dalje razvija i širi svoje aktivnosti posebno one koje su važne za sjećanje na genocid kako bi se spriječilo njegovo poricanje. Doći će do proširenja centra jednim institutom za istraživanje i obrazovanje. Imat ćemo domaći i međunarodni tim koji će se sastojati od eksperata za genocid koji će se baviti tim pitanjem kako bi doprinijeli ovim nastojanjima", rekao je.

U obrazloženju donošenja ove odluke, kazao je kako je njegova vizija da zajedno sa čelnicima centra, pristupe obrazovanju mladih generacija u Evropi o onome što se dogodilo u Potočarima.

"Također trebamo razmišljati o visokopozicioniranim međunarodnim zvaničnicima koji mogu dati svoj doprinos ovom centru. Ovo me podsjeća na to da i gospodin Clinton koji je prije 20 godina otvorio ovaj centar danas se ovdje obraća putem videolinka kako bi nas upozorio da na ovim stvarima trebamo raditi i u budućnosti", kazao je.

Najavljen registar ratnih zločinaca

U nastavku konferencije je najavio pravljenje registra ratnih zločinaca te zabranu njihovog imenovanja na funkcije.

Očekuje da to urade bh. vlasti, ali kaže da se neće ustručavati iskoristiti Bonske ovlasti ukoliko navedeno ne bude moguće donijeti kroz parlamentarnu proceduru.

"U ladici imam još jedan set odluka gdje pozivam međunarodnu zajednicu i vlasti BiH da uzmu stvari u svoje ruke. Ukoliko bude prepreka za donošenje tih materijala, ja sam spreman da na njih stavim svoj potpis. Pod ovim podrazumijevam unošenje u evidenciju podataka osoba koje su osuđene za ratne zločine, uključujući i one koji su osuđeni u Hagu. Ne može se tolerisati činjenica da takvi ljudi nisu upisani u registar i da sve prođe kao da se ništa nije dogodilo. Druga odluka se odnosi na zabranu imenovanja na funkcije svih osoba koje su osuđene za ratni zločin i zločin protiv čovječnosti kao i zabranu dodjeljivanja nagrada takvim licima.

Najavio je i implementaciju drugih rješenja vezano za ratne zločine do kraja godine.

"Neka ovo bude doprinos onima koji su poginuli i onima koji su ostali iza njihm preživjelima i njihovim porodicama i onima kojima se do današnjeg dana nisu riješila pitanja", kazao je.

Na kraju je na pitanje novinara govorio i o potrebi proširivanja Krivičnog zakona BiH u dijelu negiranja genocida s obzirom na to da niko do sada nije osuđen. Rekao je da bi cilj trebao biti unapređenje i obuka tužilaca za rad na predmetima negiranja genocida.