BiH
0

Schilling u četvrtak razgovara sa kancelarkom Merkel o situaciji u BiH

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling ove će se sedmice sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je 1. januara preuzela predsjedavanje nad Evropskom unijom.

Sastanak sa kancelarkom Merkel koji će biti održan u četvrtak ujutro, kako je istaknuo Brkić, predstavlja najvažniji dio dvodnevne posjete visokog predstavnika Berlinu, gdje će se sastati i s Reinhardom Silbebergom, državnim sekretarom u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, kao i s drugim visokopozicioniranim političarima i zvaničnicima.

Posjeta Berlinu prva je u seriji Schillingovih posjeta ključnim glavnim gradovima prije narednog sastanka Vijeća za provedbu mira (PIC) 26. i 27. februara, na kojem će Vijeće preispitati svoju odluku o zatvaranju Ureda visokog predstavnika krajem juna ove godine, saopćio je Brkić.

Kazao je kako će visoki predstavnik u toku naredne četiri sedmice posjetiti Brisel, Moskvu, Washington i glavne gradove drugih zemalja članica Kontakt grupe, gdje će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini.

"Nakon ovih razgovora, kao i razgovora s ključnim akterima u Bosni i Hewrcegovini, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije će pripremiti procjenu koja će predstavljati osnovu za odluku koja će se donijeti na februarskom zasjedanju Vijeća za provedbu mira", izjavio je Brkić.