BiH
0

SBK: Djeca oboljela od dijabetesa nemaju se gdje liječiti

Piše: S. Č.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa kontaktirali smo Udruženje dijabetičara djece i mladih "Slatkiš" iz Viteza. Kako su istaknuli, na području cijelog kantona danas ne postoji nijedan endokrinolog, pa roditelji svoju djecu na liječenje moraju voziti u Sarajevo.

Odljev medicinskog osoblja o kojem smo pisali ranije na našem portalu rezultirao je u tome što danas na području cijelog Srednjobosanskog kantona ne postoji nijedan endokrinolog.

Kako je za Klix.ba izjavila Vanja Džambas, predsjednica Udruženja "Slatkiš", roditelji pored ionako skupih medikamenata moraju snositi troškove pregleda i prijevoza.

"Ti pregledi su jako skupi, a kada uzmete u obzir da se obavljaju svaka dva mjeseca doći ćete do zaključka da se radi o velikom trošku za roditelje“, izjavila je Džambas.

U FBiH kada napune 15 godina, djeca gube pravo na besplatne trakice za mjerenje šećera (Foto: Facebook)
U FBiH kada napune 15 godina, djeca gube pravo na besplatne trakice za mjerenje šećera (Foto: Facebook)

Pored svega navedenog dodatne probleme stvara i zakonska regulativa koja je na snazi u FBiH.

"Zakonu o invaliditetu FBiH nalaže da svako dijete koje boluje od dijabetesa, kada napuni 15 godina, automatski gubi status stopostotnog invalida, te biva spušteno na niži nivo invalidnost. Drugim riječima, oni preko noći prestaju biti djeca. Time gube pravo na novčanu naknadu, pravo na pomoć trećeg lica, te pravo na besplatne trakice za mjerenje šećera“, objasnila je predsjednica Udruženja.

Također, problem predstavlja i nepostojanje kantonalnog registra djece oboljele od dijabetesa. Naime, udruženje "Slatkiš“ u svojoj evidenciji imaju oko pedesetero djece, a pretpostavlja se da ih na području cijelog Srednjobosanskog kantona ima oko stotinu.

Iz udruženja
Iz udruženja "Slatkiš" istaknuli su da je edukacija ključ za razbijanje tabua vezanih za dijabetes (Foto: Facebook)

Kako je navela precizni podaci ne postoje djelimično i zbog toga što je dijabetes kod nas i dalje tabu tema.

"U ruralnim područjima roditelji se često srame bolesti svoje djece. Zbog toga mi iz udruženja 'Slatkiš' zajedno sa udruženjem 'Slatki cvijet' iz Bugojna, putujemo po školama na području kantona i educiramo nastavnike, djecu i njihove roditelje", rekla je Džambas u razgovoru za Klix.ba

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u Vitezu je prikazan film "Život sa dijabetesom", koji su snimili članovi udruženja "Slatkiš" i "Slatki cvijet".

Predsjednica "Slatkiša" smatra da je projekcija bila veoma uspješna, te kako očekuje da će ubuduće biti uspostavljena bolja saradnja sa resornim ministarstvom kako bi se konačno riješili svi problemi s kojima se susreću djeca dijabetičari.