BiH
8

SBB traži smjenu rukovodstva BH Airlinesa i RTVFBiH

FENA
Mirza Ustamujić
Mirza Ustamujić
Slavica Josipović, predsjedavajuća poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice 1990, obratila se na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu inicijativom da Haški tribunal ili domaće pravosuđe, zbog dokaza koji postoje u Tribunalu omoguće obnovu postupka i oslobode krivice Dragu Josipovića koji je odležao devetogodišnju kaznu na osnovu pravomoćne presude Haškog tribunala za ratne zločine u Ahmićima od 16. aprila 1993. godine.

Oslobađajući dokazi u korist Drage Josipovića zapravo su izjava Vlade Šantića koju posjeduje Haški tribunal, kao i izjave svjedoka Bošnjaka koji i danas, kao i Drago, žive u Ahmićima, kazala je.

Drago je prije šest godina podnio zahtjev Tribunalu za reviziju postupka i očekuje da njegova odbrana dobije dokazni materijal da bi mogla ispitati sudionike događaja u Ahmićima, koji su 16. aprila bili u grupi s Vladom Šantićem, riječi su Slavice Josipović.

O njenoj inicijativi Predstavnički dom nije glasao nego je predsjedavajući Fehim Škaljić kazao da je istup poslanice Josipović njen stav.

Ova sjednica Predstavničkog doma, 17. redovna, inače obiluje poslaničkim inicijativama mimo dnevnog reda.

O nekima je glasano, poput inicijative Federalnoj vladi za smjenu rukovodstva javnog preduzeća Željeznice FBiH, koju je podnio poslanik Mirza Ustamujić (Savez za bolju budućnost BiH).

Kako je on kazao Agenciji FENA, inicijativu je podnio zbog višegodišnjeg poslovanja Željeznica s gubitkom te očiglednih štetnih ugovora, zbog kojih je ugrožena stalnost i kvalitet poslovanja preduzeća.

Od 2004. godine do 2010., po osnovu iskazanih gubitaka u poslovanju, kapital Željeznica FBiH je smanjen za "vrtoglavih" 501.446.619 KM, kazao je Ustamujić.

"To je nedopustivo i davno smo trebali preduzimati ovakve korake. Ovo je početak, a danas sam uputio inicijative uime SBB-a BiH i za smjenu rukovodstava preduzeća BH Airlines i Javnog servisa RTVFBiH, na osnovu revizorskih izvještaja koji su utvrdili neodgovorno poslovanje. O tome će se glasati danas u Predstavničkom domu ili na idućoj sjednici", riječi su ovog poslanika.

Osim njegovog prijedloga o Željeznicama FBiH, Predstavnički dom uputio je inicijativu svim političkim subjektima da ne dozvole prenošenje državnih ovlasti u Bosni i Hercegovini na niže nivoe vlasti. To je inicijativa koju je predložio poslanik Stranke demokratske akcije Safet Kešo.

Njegov stranački kolega Ismet Osmanović inicirao je, a Predstavnički dom također odobrio, osnivanje posebne komisije Predstavničkog doma za borbu protiv korupcije.

Sjednica je u toku.