Pristali bi na vanredne izbore
0

SBB očekuje tri ili četiri ministarstva u Vladi FBiH

FENA
Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić
Vlada vladajuće četvorke mora biti ogledalo parlamentarne većine, kazao je predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić danas na godišnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, govoreći o rekonstrukciji vlasti u Federaciji BiH.

"Ne tražimo ništa osim onoga što smo sami dozvolili u Sarajevu. Onoga časa kada je SDA napravila parlamentarnu većinu u Kantonu Sarajevo, bez problema su dobili svoju vladu. Ovdje je očigledno Živko Budimir pijun u rukama SDA. SDA je obećala svu moguću opstrukciju i mislim da tome treba doći kraj", kazao je Radončić.

Po njegovim riječima, izglasavanje nepovjerenja Vladi, gdje se podrazumijeva da će Nermin Nikšić biti ponovo predložen za premijera, je odgovoran čin jedino moguće parlamentarne većine u ovom trenutku u Parlamentu Federacije. Druga većina čak ni matematički ne postoji.

"Očekujem da će Živko Budimir prihvatiti naš zahtjev. Mi tražimo smjenu kompletne izvršne vlasti, ali sačekat ćemo njegovu rekaciju", kazao je Radončić.

Na novinarsko pitanje koliko ministarstava SBBBiH očekuje u Federalnoj vladi, kazao je da je prije nekoliko mjeseci potpisan koalicioni ugovor sa SDP-om te da misli da SBB dobija tri ili četiri ministarstva.

Upitan da li je rekonstrukcija vlasti skupa za građane BiH, predsjednik SBB-a BiH je odgovorio da rekonstrukcija vlasti na federalnom nivou košta ukupno "nula maraka".

"To je jedno redovno zasjedanje Parlamenta koji donosi odluku u skladu sa Ustavom i predsjednik Federacije treba provesti tu odluku. Znači, rekonstrukcija vlasti ne košta ništa, košta blokada rekonstrukcije. Mjesecima se ništa ne radi. SDA se ponaša kao opozicija, a ona ustvari svaki dan sjedi u toj vladi, osam je njenih ministara", kazao je Radončić.

Na pitanje šta ukoliko Budimir ne pristane na smjenu Federalne vlade, postoji li neko drugo ustavno rješenje, Radončić je kazao da je SDPBiH prvi plasirao u javnost ideju vanrednih izbora i SDA je prihvatila.

"Što se SBB-a tiče, rado pristajemo na tu ideju. Znamo da se SDA ponaša kao djeca koja hodaju šumom, uplašena su od pojave vuka i na sav glas pjevaju. SDA ovakva kakva je može pobjeđivati samo po inerciji podrške islamske zajednice, što se nadam ostaje iza nas, i izbornom krađom što se dogodilo na lokalnim izborima", kazao je Radončić.

Po njegovim riječima, ostaje paket SDP, SBB i dva HDZ-a.

"Novi izbori u tom smislu neće donijeti ništa osim gubljenja vremena. SDA će ostati naredne dvije godine u opoziciji, vjerovatno i šest", smatra predsjednik SBB-a.

Istaknuo je da je najpametnije rješenje "da Živko Budimir, koji ima 2.000 osvojenih glasova, posluša parlamentarnu volju stranka koje ukupno imaju više od 550 hiljada glasova“.