BiH
0

Savez logoraša u BiH negoduje zbog odnosa Ministarstva za ljudska prava prema njima

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini danas je oštro osudilo, kako navode u saopćenju, negativistički odnos Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, na čelu s ministrom Damirom Ljubićem, prema nastojanjima Saveza da se, u skladu s temeljnim međunarodnim konvencijama o zaštiti ljudskih prava i osnovnih građanskih sloboda, u zakonima države BiH konstituiraju statusna prava žrtava ratne torture, bivših logoraša koncentracionih logora u BiH od 1992. do kraja 1995. godine.

Savez navodi da Ministarstvo na čelu s Ljubićem, umjesto da bude pokretač aktivnosti na ozakonjivanju njihovih ljudskih i statusnih prava, sistematski djeluje protiv interesa bivših logoraša i svoje aktivnosti, naprotiv, usmjerilo je u pravcu uskraćivanja ljudskih prava žrtava torture.

Savez logoraša u BiH podsjeća da su predstavnici Saveza u više navrata tražili saradnju i zvanične susrete s Ljubićem i njegovim saradnicima s ciljem upoznavanja s problematikom logoraša te donošenja zakona o pravima žrtava torture, navodeći da je do susreta došlo samo jednom, ali da ni tada, osim deklarativnih obećanja, ništa nije riješeno.

  • Ministru Ljubiću poznati su relevantni, općeprihvaćeni međunarodni dokumenti koji BiH nameću obavezu zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda, kao i dokumenti Organizacije UN-a - navodi Savez u saopćenju.

Podsjetili su i da je Komitet Generalne skupštine OUN protiv torture još 2005. godine obavezao sve države članice, pa tako i BiH, da zakonom urede statusna prava žrtava torture, a Rezolucija Generalne skupštine UN broj 60/147 iz 2006. godine, BiH naložila je obavezu donošenja Zakona o statusnim pravima žrtava torture-logoraša, kao i aktivnosti da se reparacijskim fondovima obeštete žrtve ratne torture.

Vijeće ministara BiH reagiralo je 2006. godine na te zahtjeve međunarodne zajednice naloživši Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH postupanja po provedbi navedenih međunarodnih akata, ali to ministarstvo do danas doslovno nije učinilo ništa.

  • Savez logoraša u BiH, kao što to čini od svoga osnivanja, nastavit će aktivnosti da njegovo brojno članstvo, žrtve ratne torture, svoja statusna prava ostvare odgovarajućim državnim zakonom, a u tim nastojanjima posezat će za svim dozvoljenim metodama demokratskog djelovanja, koja će domaćoj i svjetskoj javnosti emitirati realnu sliku o BiH i njenom odnosu prema žrtvama torture - ističe se u saopćenju ovog saveza.

Predstavnici Saveza logoraša u BiH, slijedeće sedmice, sastat će se sa zastupnicima u Evropskom parlamentu, koje će informirati s problematikom žrtava torture u BiH.

Savez je najavio da će zastupnike u Evropskom parlamentu informirati, kako navode, i o konstantnom kršenju ljudskih prava žrtava torture od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, ali i uopće institucija u BiH te zatražiti od evropskih institucija, da u skladu sa svojim mandatom, preduzmu adekvatne korake kojima će obavezati bh. vlasti da osiguraju i rade na očuvanju i zaštiti ljudskih prava žrtava torture.