Zahvalili se na pomoći
132

Savez logoraša BiH: Ova odluka je Inzkov doprinos u borbi za istinu

FENA
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini stoji na stanovištu da je za normalizaciju života svih naroda u Bosni i Hercegovini, apsolutno nužno priznavanje činjenica utvrđenih neovisnim pravosudnim tijelima, što je prije svega Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

"Očigledne činjenice utvrđene nakon hiljada živih svjedoka, koji su 'iz prve ruke' osjetili torture o kojima pričaju postupci pred MKSJ u Hagu, svakako nisu nešto za čije razumijevanje su potrebne teorije konspiracije, jer je to nešto očigledno, vidljivo, konkretno da konkretnije ne može biti.

Nepriznavanje očigledne istine, laž i minimiziranje žrtava na bilo kojoj strani, je nešto što nam se posljednjih godina sve češće dešava, i nešto što je vrlo ozbiljan problem i prepreka ka boljoj budućnosti. Upravo zbog toga nam je sada potreban i zadnji je momenat za usvajanje i zakona o pravima žrtava torture u BiH!", navodi u saopćenju Savez logoraša BiH.

Stoga, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini smatra ovaj potez nužnim i pozitivnim, i zahvaljuje visokom predstavniku Valentinu Inzku na pomoći u borbi za istinu, na koju je bio i obavezan prema narodima Bosne i Hercegovine, na usvajanju ovog apsolutnog minimuma za bolju i sretniju budućnost svih građana Bosne i Hercegovine.

"Drago nam je što je na odlasku, ipak razuvjerio brojne pojedince koji nisu vjerovali u pobjedu istine na ovim našim prostorima, i što je doprinio konkretnim, istinskim djelom, djelom po kom će se pamtiti, a djelom koje će u budućnosti polako doprinositi istini, i sretnijim građanima demokratske Bosne i Hercegovine.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini ponovo napominje da će konačna pobjeda, biti pobjeda dobra i istine, ali u toj borbi svi mi moramo dati svoj jasan doprinos, pa ako ništa drugo, barem da bi se jasno vidjelo da li smo na stani dobra ili na strani zla. A historija će o tome pisati i po tome nas pamtiti", navodi u pisanoj izjavi predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Seid Omerović.