BiH
0

Sava se izlila u nebranjeni priobalni dio u opštini Srbac

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Civilna zaštita u opštini Srbac prati nivo rijeke Save koja se izlila u nebranjeni priobalni dio u dužini od oko 40 kilometara, a za sada nema opasnosti od poplave za objekte u zaštićenom području iza nasipa, potvrdio je načelnik Opštinskog štaba Civilne zaštite Borivoje Vrsajković.

Vrsajković je rekao da je vodostaj rijeke Save kod Srpca jutros iznosio 848 centimetara, što je samo 12 centimetara ispod nivoa kada se uvode redovne mjere odbrane od poplava ili 92 centimetra kada se proglašava uvođenje vanrednih mjera odbrane od poplava u ovoj opštini.

"S obzirom da su u susjednoj opštini Bosanska Gradiška jučer proglašene vanredne mjere odbrane od poplava, danas smo obišli priobalno područje na desnoj obali Save, da bi procijenili stanje ugroženosti opštine", dodao je Vrsajković.

Prema njegovim riječima, u naselju Bajinci voda je blokirala tri kuće, pa se tim domaćinstvima trebaju dovesti voda za piće i životne namirnice.

Vrsajković je naveo da je od Srpca prema Kobašu, u dužini oko 40 kilometara, Sava poplavila oko 400 hektara oranica i drugih površina, nekoliko šljunkara, i stigla blizu prvih kuća u selu Srbac.

On je ocijenio da za sada nema opasnosti po objekte i imovinu koja se nalazi u zaštićenom području iza savsko-vrbaskog nasipa, navodeći da se domaćinstva u nezaštićenom pojasu skoro svake godine suočavaju sa poplavama.

Ljubomir Kosić iz naselja Bajinci kaže da su poplave sastavni dio života u tom selu. "Do sada sam u više navrata morao da mijenjam podove i namještaj u kući, a to su bili slučajevi kada nas poplave iznenade pa nemam vremena da kućni namještaj podižem na betonske i drvene podmetače. To je sastavni dio života u srbačkom selu Bajinci, u kojem su svi opremljeni čizmama i čamcima za spašavanje ljudi i stoke i najpotrebnije imovine", dodao je Kosić.

Bajinčane više brine vodostaj Vrbasa, jer ukoliko, zbog visine nivoa Save, ne može da se ulije u ovu veliku rijeku, dolazi do izlivanja iz korita na širem području sela Bajinci, Prebljezi, Glamočani, Lilić i Kukulje.