BiH
11

Sava potopila veliko minsko polje između Brčkog i Orašja, prijeti opasnost

Anadolija
Pucanjem nasipa Kopanice rijeka Sava potopila je veliko minsko polje na graničnom području Brčko distrikta i općine Orašje gdje se u narednim danima očekuju mogući problemi od aktiviranja neeksplodiranih ubojnih sredstava nakon povlačenja vode, rekao je za Anadoliju Esad Aletić, šef Ureda Centra za uklanjanje mina (BH MAC) sa sjedištem u Brčkom. 

"Ne možemo ništa poduzeti jer je sve pod vodom. Izdat ćemo upozorenje za stanovništvo tog područja na poseban oprez nakon povlačenja vode. Moglo bi biti problema i iz tog razloga moramo učiniti sve kako bi preventivno djelovali i spriječili moguće posljedice", naglasio je Aletić. 

On je istakao kako je trenutno na području koje pokriva Ured BH MAC-a iz Brčkog stanje zadovoljavajuće, s obzirom da nisu evidentirana aktiviranja NUS-a.

Osim timova BH MAC-a, na terenu su i pripadnici ekipa iz Oružanih snaga (OS) BiH, Civilne zaštite RS-a kao i Norveške narodne pomoći  i drugih nevladinih deminerskih organizacija koje su pristigle u BiH kako bi se obilježilo što više kritičnih područja, s obzirom da su stare oznake za minska polja nestale u poplavama. 

Prema preliminarnim rezultatima trenutno je 900 kilometara kvadratnih poplavama zahvaćenih površina pod direktnim ili indirektnim uticajem mina. Najveći problem se očekuje upravo u Posavini gdje je najveći broj minski sumnjivih površina zahvaćeno poplavama.

Za Anadoliju je potvrđeno kako će se sutra, u petak kod Županje, u Republici Hrvatskoj održati regionalni sastanak za humanitarno deminiranje na kome će se osnovati regionalni stručni tim za djelovanje u kriznim situacijama na području Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Satanku će prisustvovati Dražen Jakopec, ravnatelj Centra za razminiranje Hrvatske, Branislav Jovanović, direktor Centra za razminiranje Srbije i Esad Aletić, šef Ureda Centra za uklanjanje mina BiH. 

"Veliko područje je pod vodom na kojem su evidentirana minska polja. Voda ne bi trebala da je pomjerila veliki broj njih s obzirom da se nalaze u zemljištu, ali ona neeksplodirana ubojna sredstva koja su bila pri površini mogla su i vjerovatno jesu otišla na druge lokacije nošene vodom. Kako je i rijeka Sava mjesto koje je ugroženo minama jasno je da se ovdje sada radi o regionalnom problemu sa kojim se suočava kako BiH tako i Hrvatska i Srbija. Moramo zajednički učiniti napore kako bi se spriječile moguće ljudske žrtve", zaključio je Aletić. 

Iz Centra za uklanjanje mina posebno skreću pažnju stanovništvu da ukoliko uočite minsko eksplozivna sredstva sta obilježite improvizovanim oznakama, ni u kom slučaju ne diraju, pomjeraju ili odnose na deponije. O istom trebaju obavjestiti nadležne organe: civilne zaštite, policiju, pripadnike Oružanih snaga BiH ili timove BHMAC-a.