BiH
38

Sastanak Radončić - Čović: SBB ne razmišlja o ulasku u vlast

Piše: E. F.
Fahrudin Radončić i Dragan Čović nakon zajedničkog ručka (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, danas je nakon sastanka sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a, kazao kako SBB ne razmišlja o ulasku u vlast, a pošto je DF napustio vladajuću koaliciju u Federaciji BiH.

"Danas se BiH nalazi u jednoj od najdramatičnijih situacija nakon rata i naš izbor da li će SBB umjesto DF-a ući u vlast nije dnevni izbor nego pitanje da li ćemo participirati u proevropskoj vlasti ili ćemo pomoći da na vlasti ostane radikalno krilo SDA sa svojom erdoanizacijom i čamparizacijom. SBB uopće ne razmišlja o tome da bude dio takve anticivilizacijske zakrpe" kazao je Radončić te poručio da najprije SDA treba da riješi svoje probleme. Dodao je da sa Čovićem danas uopće nije razgovarao o mogućem ulasku u vlast.

Na pitanje novinara, Radončić je kazao i kako su vanredni izbori moguće rješenje te da je očigledno da su potrebni ovoj zemlji.

Čestitke na izvanrednoj organizaciji dočeka papa Franje

Istakao je da je SBB podržao manjinsku vladu u SBK jer ne želi da stvara haos već da bude odgovorna opozicija. No, SDA i HDZ ipak neće dobiti podršku SBB-a u Federalnom parlamentu.

Na pitanje novinara o čemu se razgovaralo na današnjem ručku, Radončić je istakao kako je čestitao Čoviću na izvanrednoj organizaciji dočeka papa Franje i zamolio sam ga da to prenese svim članovima organizacijskog tima.

Upozorio je Radončić i na to da je prenos krize iz FBiH na državni nivo već izvjesna jer su četiri poslanika SDA odstupila na današnjoj sjednici parlamenta.

Dragan Čović nakon današnjeg ručka sa predsjednikm SBB-a pojasnio je kako je kriza koja je na snazi izuzetno ozbiljna te da je odavno očigledno da je na snazi manjinska vlada. Kazao je da je i prije samog sastanka znao da SBB neće ući u vlast.

Ne želimo priznati koliko nam je teško

"Imamo ozbiljne probleme jer je priča sa DF-om završena. Nemamo sadržaj kakav smo imali kada smo postavili Vladu FBiH. Jedino što sada možemo nastojati jeste pokušati i napraviti socijalno – ekonomski program ali sve drugo bit će veliki problem kada je u pitanju Vlada FBiH. Pred nama je ozbiljan izazov, nismo odavno imali ozbiljnije krizu. Možda neke stvari ne želimo priznati, odnosno koliko nam je teško, ne snalazimo se, ali želimo barem održati nivo ekonomskog puta “, kazao je Čović.

Čović je rekao kako nema čarobni štapić kojim bi bilo moguće razrješenje novonastale situacije ali i da se na tome mora raditi.

"Suština je da nemamo ministara DF – a i sada moramo graditi partnerstvo koje je iskreno i proevropsko“, kazao je Čović.

Istakao je da o novim rješenjima sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA, razgovara već tri mjeseca tokom kojih su se ipak trudili da partnerstvo sa DF-om funkcionira. No, nije išlo.