BiH
26

Sastali se Čović i Inzko: Kako će BiH u Evropu sa OHR-om i PIC-om

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović jutros se u Sarajevu sastao sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom. Ovo je prvi sastanak funkcionera nakon što se Čović pismom požalio OHR-u i ambasadorima PIC-a na neravnopravan položaj Hrvata u BiH.

On je uoči sastanka sa visokim predstavnikom izjavio da će BiH imati otvorena vrata na evropskom putu, ali da mu nije jasno kako neko može zamisliti da idemo dalje u razradi tog puta ako unutar sebe imamo Ured visokog predstavnika (OHR) i Vijeće za implementaciju mira (PIC).

"To moramo sami riješiti. Tačno, strategija čitave moje politike koju vodim personalno kao član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i ono što radim kroz stranku i HNS, jeste da u ovom izbornom ciklusu to moramo završiti", rekao je Čović.

On je kazao kako će razgovor s Inzkom promijeniti u drugu dinamiku i kako je njegov zadatak da odmah u oktobru i novembru ove godine nametne rješavanje pitanja Sejdić-Finci i reorganizacije BiH.

"Više vremena nemamo i zato sam ja ovoliki pobornik euroatlanskog puta. Taj put će nas natjerati da to moramo riješiti", poručio je Čović.

Smatra da Dejtonskim mirovnim sporazumom građani BiH nisu dobili državu s greškom, ali jesu dobili nesavršeno uređenje koje ne može funkcionisati što se prema njegovim riječima više puta pokazalo u praksi.

Podsjećamo, Čović je nedavno pisao Inzku i ambasadorima PIC-a kojim se požalio na nejednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. U pismu je naveo kako su primjeri lišavanja Hrvata elementarnih političkih prava čvrsto utemeljenih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, na žalost izrazito brojni.