Smanjiti negativne posljedice
0

Šarović: Institucije krive za veliki zaostatak u pripremama za ulazak RH u EU

SRNA
Mirko Šarović
Mirko Šarović
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da su institucije na nivou BiH, ali i entiteta, krive za veliki zaostatak u pripremama za smanjivanje negativnih posljedica ulaska Hrvatske u EU.

"Moja filozofija i gledanje na to pitanje nije okretanje unazad i traženje krivaca da bi to bilo alibi za taj veliki zaostatak koji se mjeri čak godinama. U prilici sam da kažem šta Savjet ministara i Ministarstvo spoljne trgovine čine u proteklih 12 mjeseci da sustignu i nadoknade taj zaostatak", rekao je Šarović na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je ocijenio da je u proteklih 12 mjeseci urađeno mnogo više nego u proteklih četiri do pet godina, napominjući da se za ulazak Hrvatske znalo mnogo ranije, te da je bilo vremena da se BiH adekvatno pripremi za tu činjenicu.

"Blagi sam optimista da ćemo neke stvari uspješno realizovati tokom 2013. godine, naravno, ne samo Ministarstvo spoljne trgovine BiH, nego i druga ministarstva, Savjet ministara, te institucije na nivou BiH i entiteta“, rekao je Šarović.

On je naglasio da je opredijeljen i da ima ozbiljne planove da se tokom ove godine uradi mnogo više posla i načini napredak mnogo veći nego u 2012. godini, te da se napravi ključni iskorak.

Na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH "Poslanici/delegati pitaju - Savjet ministara odgovara", Šarović je istakao da je BiH značajno zakasnila sa pripremama za smanjivanje negativnih posljedica ulaska Hrvatske u EU, napominjući da se to kašnjenje može mjeriti, ne mjesecima nego godinama.

Navodeći da je u 2012. godini napravljen značajan napredak u preuzimanju legislative i standarda EU, Šarović je istakao da je u oktobru prošle godine usvojen takozvani higijenski paket, kojim su direktno preuzete ključne evropske direktive i stvorene pretpostavke da proizvođači mogu dokazati da se njihovi proizvodi mogu izvoziti u EU.