BiH
20

Šareni pazar: Prilika da mladi zarade na svojim radovima

Piše: Elmedin Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je otvoren prvi "Šareni pazar" u organizaciji Sekcije radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Zeničanima je danas predstavljena bogata ponuda vintage i novih, dizajnerskih komada odjeće, obuće, nakita, stripova, ploča, umjetničkih radova i poslastica.

Predsjednica mladih ove sekcije, Lana Bavčić, zadovoljna je odzivom izlagača, mada su neki otkazali svoj dolazak u posljednji čas.

"Ovaj pazar se prvi put organizuje u Zenici i osmišljen je da pomogne mladim kreativcima BiH da dobiju priliku i izlože svoje radove. Neki se time bave iz hobija, dok neki vide način zarade, ali u svakom slučaju današnji odziv je odličan. Ostaje žal što su neki izlagači u zadnji čas otkazali svoj dolazak i time uskratili priliku brojnim izlagačima koji su imali želju da danas izlože svoje radove", kazala je Lana za Klix.ba.

Zeničani su najviše interesovanja pokazali za ručnu izradu nakita, te zanimljivi spray-art, no izlog sa poslasticama niko nije zaobišao.

Sarajlija Semir Pilav je današnji pazar iskoristio kako bi Zeničanima predstavio svoju umjetnost spray arta kojom se počeo baviti prije nekoliko mjeseci.

"Spray artom se bavim tek nekoliko mjeseci, ali evo danas sam u Zenici kako bi predstavio svoje radove, a možda i zaradio. Mnogo ljudi je se zainteresovalo za ono što radim", kazao je Pilav koji svoje fotografije prodaje po cijeni od 5 i 10 KM.

Među izlagačima su i gosti iz Mostara koji su predstavili salvetnu tehniku na namještaju i ukrasnim kutijama za nakit, koje su posebno mamile Zeničane.

"Salvetna tehnika ili decoupage je vrlo jednostavna tehnika koja stvarima daje neku novu dimenziju i ljepši izgled. Način izrade predmeta nije mnogo zahtjevan, ali sigurno da sve zavisi od onoga što želite napraviti. Građani Zenice stalno dolaze, raspituju se i nadamo se da će ovo biti jedan uspješan pazar", kazali su nam gosti iz Mostara.

Lana Bavčić je još dodala da je današnje učešće na pazaru bilo besplatno, te da su svim gostima iz drugih gradova plaćeni putni troškovi.

"Današnji pazar je zaista prilika da damo šansu mladima i upravo s ciljem da ne budu ograničeni, finansijski ili zbog nekog drugog razloga, sve troškove snosi organizacija današnjeg pazara, a na njima je da ponude najbolje što imaju", dodala je Lana Bavčić.

Šareni pazar na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici bit će otvoren do 18:00 sati.