Nikako na zelenu granu
74

Gradilište novo ruglo u centru Sarajeva u jeku turističke sezone

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Sanacija Trga Oslobođenja - Alija Izetbegović otpočela je u augustu 2021. godine, međutim nakon skoro godinu dana radovi su i dalje u toku, a neadekvatno ograđeno i zapušteno gradilište u centru Sarajeva kvari sliku grada.
Naime, u glavnoj ulici - Ferhadiji - koja je za mnoge posjetitelje, turiste, pa i same građane Sarajeva prva lokacija kojom prošetaju, u kojoj popiju kafu ili se sastanu sa svojim društvom, skoro godinu dana ne može zasijati u svom pravom svijetlu.

Sanacija Trga Oslobođenja - Alija Izetbegović je počela u augustu 2021. godine. Radovi su, nakon višemjesečne pauze zbog niza spornih stvari nastavljeni sredinom maja, a na sanaciji trenutno radi nekoliko radnika.

Sa dolaskom nove ljetne sezone u koju turistički radnici polažu veliko povjerenje, prvenstveno zbog ostvarenih dobrih rezultata u prvoj polovini godine, slika gradilišta u strogom centru Sarajeva i nije baš najbolja reklama grada.

Odmah do gradilišta se nalazi više ugostiteljskih objekata, pored je šetalište kojim svakodnevno prodefiluje više stotina, kako turista tako i Sarajlija, a pravi ugođaj koji se može priuštiti kvari ruglo u vidu raskopane površine, palete i naslonjene armature koja predstavlja ogradu, žutih traka i mreža.

Kako je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba, gradilište je tokom noći mjesto gdje borave beskućnici i pse lutalice, a nerijetko je i zatrpano smećem.

Podsjećamo, Općina Stari Grad je prvobitno namjeravala rekonstruisati cijeli Trg oslobođenja - Alija Izetbegović, što je podrazumijevalo i gradnju podzemne garaže. Planirano je bilo da se sačuvaju samo ona stabla koja bi se nalazila izvan gabarita podzemne garaže.

Međutim, veći broj građana suprotstavio se ovako predloženom projektu. Nacrt urbanističkog projekta nije bio prihvatljiv ni Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Da rekonstrukcije neće biti bilo je jasno kada je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio apelaciju općina Stari Grad i Centar. Lokalna zajednica se zbog toga odlučio na sanaciju.