Oprez!
0

Sarajlije stalno na meti džeparoša

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Autobuske stanice, prodavnice, vozila javnog prevoza, pijace, mjesta su na kojima već godinama 'operiraju' džeparoši, najvještiji od svih profesionalnih kradljivaca.

Iz sarajevske policije, koja je ima najviše problema sa džeparošima, upozoravaju da broj džepnih krađa ne jenjava iz godine u godinu, te da svako može postati žrtva džeparoša.

"Džeparoši obično imaju 'laku ruku', a djeluju u jutarnjim i večernjim špicama, u gužvama i mjestima masovnog okupljanja, stajalištima, stadionima, kada se uzburkaju navijačke strasti pa zaokupljeni ništa ne primjećuju. Džeparoš radi sam ili u grupi po dvoje ili troje. Kada rade kao dvojac, jedan izvlači novčanik, a drugi pravi zid. Kada rade kao trojac, jedan ometa, drugi krade, a treći odnosi vaš novčanik“, objašnjavaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Napominju da se broj lopova poslije rata povećao jer mnogi od njih zbog problema sa viznim režimom u našoj zemlji nisu mogli nastaviti sa 'poslom' u inostranstvu.

"Nijedan iskusniji džeparoš prije rata nije radio u Sarajevu. Oni su obično odlazili u druge evropske zemlje, Italiju ili Njemačku, gdje su ljudi naivniji i neoprezniji. No, najveći problem policiji predstavlja to što kradljivci zbog džeparenja ne odlaze u pritvor, već se nakon saslušanja puštaju na slobodu gdje nastavljaju po starom“, kazali su u policiji.

Zbog toga, policija upozorava na stalni oprez, posebno kada ste na putovanju ili na mjestu gdje se okuplja veći broj ljudi. Savjetuju da ako krećete na put, ponesete samo onoliko novca koliko vam je prijeko potrebno,da sve vrijednosti ne nosite zajedno; odvojite novac od dokumenata, ne nosite sa sobom dokumente koji vam nisu potrebni (putne isprave, štedne knjižice...), ako imate više kartica, nosite ih odvojeno, ne dopustite da vam u gužvi netko nameće razgovor, da vas gura ili pomaže, jer najuslužnija osoba može biti džeparoš.