Kreativnost koja očarava
1

Sarajlija od otpadaka izrađuje predivne lampe

Piše: T. Sekulić
Sarajlija Dubravko Zanuttini od 1996. godine bavi se izradom unikatnih lampi od recikliranog materijala. Iako je sve manje onih koji kupuju lampe, on je u potpunosti predan poslu koji mu je posljednjih godina jedan od glavnih izvora zarade.

Jeste li ikada pomislili šta sve možete napraviti od praznih boca, starih kućanskih aparata, metala, komada stakla, nepotrebnog tekstila?

Zanuttini je 1996. godine iz hobija počeo od recikliranog materijala praviti lampe. Njegovi radovi su unikatni i veoma zanimljivi.

"Moj pokojni otac je pravio lampe, svijećnjake i lustere, tako da sam od njega naslijedio ljubav prema izradi tome. Koristim sve materijale za koje smatram da mogu poslužiti pri realizaciji moje ideje", ispričao je Zanuttini za Sarajevo-x.com.

Danas niko ne kupuje lampe, tvrdi 50-godišnji Sarajlija, ili ako kupuju odlučuju se za one kineske, jeftinije.

Ipak, Zanuttini je u potpunosti posvećen svom poslu, uživa od otpadaka praviti korisnu stvar, a osim lampi izrađuje i unikatni nakit.

"Ako imam stari ćilim i žicu znači da će lampa biti od ta dva materijala. Vrijeme izrade lampe ovisi od više faktora - veličine lampe, materijala, ali i od toga koliko sam raspoložen za rad", kazao je.

Lampe uglavnom prodaje prijateljima i poznanicima. Svoj rad "izlaže" na svom profilu na Facebooku.

Pogledajte predivne rukotvorine od recikliranog materijala.