Takmičenje u Konjicu
469

Sarajlija Dino Bajrić odbranio titulu šampiona ekstremnih skokova u Kazan

G. Š.
Dino Bajrić sa prošlogodišnjim peharom (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dino Bajrić sa prošlogodišnjim peharom (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dino Bajrić iz Sarajeva odbranio je prošlogodišnju titulu na 21. Međunarodnom takmičenju u ekstremnim skokovima u vodu pod nazivom "Skok u Kazan", koje je danas održano u Konjicu, te je osvojio duplu krunu šampiona.

On je pobijedio u jakoj konkurenciji između 18 najboljih skakača iz regije.

Ovogodišnja borba za titulu najboljeg bila je neizvjesna do samog kraja, jer su nakon dvije uobičajene serije skokova trojica najboljih imali isti broj bodova, pa se ušlo u produžetke, tako da je održan i treći krug skokova, da bi ovo takmičenje dobilo šampiona.

Pored Dino Bajrića, visokim brojem bodova se mogu pohvaliti još i Aleksandar Aleksić iz Užica koji je osvojio drugo mjesto i Danko Dangubuć iz Konjica koji se izborio za treće mjesto ovog opasnog takmičenja u Konjicu.

Razlika između ova tri skakača je bila zaista mala, ali Bajrićevo iskustvo u skakanju je čini se prevagnulo, jer je on prvi put sa ove iste stijene skočio kada je imao svega 13 godina.

Organizator ovog događaja Elmir Miro Hadžialić je ranije za Klix.ba pojasnio kako je ovo takmičenje veoma specifično i opasno zbog čega mogu učestvovati samo iskusni skakači.

"Skače se sa visine od 16 metara u 'kazan', kako se od pamtivijeka zove prirodna rupa u Neretvi omeđena stijenama i duboka dva metra, a stijene su na 40 centimetara. Izuzetno su opasni skokovi i dolaze samo iskusni skakači na poziv, jer ako skakač promaši tu rupu posljedice mogu biti fatalne, to je specifičnost ovih skokova u Konjicu", objasnio je Hadžialić za Klix.ba.

Skače se skokom "lasta" sa plitkim uplivom, jer ako je duboki upliv, kako je pojasnio skakač može glavu razbiti.

Skokovi su održani u dvije serije, tako da je u prvoj seriji skakalo svih 18 takmičara, a u drugu seriju je ušlo osam najboljih, te je svaki skok praćen pod budnim okom petočlanog stručnog žirija. Glavni pokrovitelj ekstremnih skokova u vodu pod nazivom "Skok u Kazan", je Općina Konjic, koja je prošlih dana organizovala veliku akciju čišćenja uređenja Neretve, što će bez sumnje biti pozitivna slika ovoga grada za sve domaće i strane turiste.

Svi učesnici ovog takmičenja sutra će se boriti za titulu najboljeg na tradicionalnim 457. Visinskim skokovima sa Starog mosta u Mostaru koji počinju u 16 sati, uz direktan prijenos na Face-TV-u, dok će spektakl ispod UNESCO-ovog spomenika uživo pratiti hiljade ljubitelja adrenalina iz BiH i dijaspore, kao i bojni gosti koji dolaze iz svih krajeva svijeta.