Počela sjednica SDA
0

Sarajlić: Dodik svojim izjavama prikuplja političke poene

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U Sarajevu je počela sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije na kojoj će biti razmatrana pitanja predstojećih lokalnih izbora, aktuelna politička situacija u zemlji, a očekuje se i definiranje stavova o presudi u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

Potpredsjednik SDA i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je prije početka sjednice da se zbog političke krize u zemlji obaveze preuzete u Briselu ne mogu ispoštovati, te da se ovi problemi vjerovatno neće riješiti do naredne godine.

"To je problem koji promotori problema u BiH, odnosno Zlatko Lagumdžija, nisu očekivali i to je bila potpuno pogrešna percepcija političkih prilika u BiH", smatra Ahmetović.

Član predsjedništva SDA Asim Sarajlić kazao je da su do krize doveli hirovi Zlatka Lagumdžije koji traju od izborne noći, te da je SDA sve vrijeme vodila odgovornu i principijelnu politiku.

"Po sadašnjem scenariju moguće je da budu razriješena sva tri ministra iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću ministara BiH, ali za to nije kriv Dodik nego Lagumdžija", ističe Sarajlić.

Upitan da li će SDA zajedno s SNSD-om sada krenuti u akciju smjenjivanja kadrova SDP-a, Sarajlić je odgovorio da se danas o tome neće razgovarati.

Dodao je da su Lagumdžijine želje da bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH, pa kasnije ministar vanjskih poslova Bošnjake koštale pozicije ministra finansija, te da je ponavljajući grešku za greškom pomirio dva HDZ-a što svojevremeno nije uspjelo ni Ivi Sanaderu.

Komentirajući sinošnje izjave Milorada Dodika kako ni BiH ni Federacija BiH ne mogu opstati te da je BiH okov za RS, Sarajlić je rekao da je on čovjek koji koristi političku pozornicu za postizanje političkih poena.