Naučni osvrt
89

Sarajevski simpozij o korištenju kanabisa u medicinske svrhe: Njegova učinkovitost slabi otpor legalizaciji

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Sarajevu danas je održan naučni simpozij na temu "Medicinski kanabis - dokazi i kontroverze", koji je organizovan uz podršku Ministarstva zdravstva i Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu (UNSA) bio je domaćin ovog simpozija, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo. Medicinski kanabis je česta tema. U Bosni i Hercegovini još nije odobrena upotreba lijekova na bazi kanabisa, bez obzira na, kako je napomenuto, mnoge inicijative i zaključke različitih radnih grupa vezanih za njegovu upotrebu u liječenju.

Dok se očekuju zakonske izmjene po ovom pitanju, a po ugledu na ostalie evropske zemalje, Farmaceutski fakultet u Sarajevu odlučio je organizovati prvi simpozij na ovu temu. Predstavljena su, kako je navedeno, najnovija naučna saznanja o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

Prisutnima se obratio dekan Farmaceutskog fakulteta Fahir Bečić koji je bio jedan od predavača. Istakao je da će Farmaceutski fakultet nastojati da i ubuduće radi na organizaciji ovakvih stručnih naučnih skupova, gdje će se razmjenjivati iskustva i saznanja na ovu temu sa ciljem poboljšanja nauke i struke, ali i zdravlja i zaštite života.

Kantonalna ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić je naglasila da je Bosna i Hercegovina 60-ih godina imala jako velike površine konoplje, koja se tada koristila za izradu tekstila, građevinske radove, ali i u mnoge druge svrhe.

"Zamijenile su je modernije tehnologije i usjevi koji su donosili više novca. Danas bi uzgoj medicinskog kanabisa mogao da bude osnov različitih biznisa, od onih koji se bave zdravljem i ljepotom do onih vezanih za različite industrije: prehrambenu, građevinarstvo i slično. Ipak, treba naglasiti da uzgoj medicinske konoplje zahtjeva izgrađenu infrastrukturu nadgledanja i kontrole od rasadničarske proizvodnje do prerade za finalnu upotrebu, a to treba biti regulisano različitim zakonima i propisima", rekla je Nikolić te istakla da je to inovacija u farmaceutskoj profesiji koja se može proučavati na Univerzitetu u Sarajevo kao interdisciplinarni studij.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić (SDP) je izjavioda je kroz dugogodišnji rad sa pacijentima uvidio značaj medicinskog kanabisa u liječenju.

"Nažalost, naši pacijenti medicinski kanabis nabavljaju na ilegalnom tržištu i plaćaju ga jako skupo, za razliku od pacijenata u nekim drugim zemljama gdje je dozvoljen u svrhu liječenja. Ministarstvo zdravstva je pokrenulo sve aktivnosti na kantonalnom nivou, a smatram da je pitanje legalizacije kanabisa u medicinske svrhe i stvar političke volje u državi", rekao je Vranić i istakao da će ovaj i svi ostali budući simpoziji o medicinskim dokazima učinkovitosti kanabisa otežati otpor donosiocima odluka o legalizaciji kanabisa u Bosni i Hercegovini.

Na današnjem simpoziju predavanje su održali brojni regionalni i domaći stručnjaci iz ove oblasti. Kroz nova saznanja i diskusiju razmijenila su se iskustva o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe te se upoznalo s važećom legislativom u zemljama gdje je legalizirana upotreba medicinskog kanabisa, sa osvrtom i na legislativu u Bosni i Hercegovini, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.