BiH
19

Sarajevski arhitekti oživjeli kupolu Vijećnice

Klix.ba
Deveti Dani arhitekture, u organizaciji LIFT – prostornih inicijativa, otvoreni su u Sarajevu 19. maja u sarajevskoj Vijećnici.

Festival je otvoren sa izložbom mladih bečkih arhitekata (YOVA) i videomappingom kupole Vijećnice. Preko 300 zvanica je učestvovalo na otvaranju koje su organizovali LIFT – prostorne inicijative i Austrijska ambasada.

Otvaranje Dana arhitekture je, kao i prošle godine, obilježio videomapping jednog značajnog arhitektonskog objekta u Sarajevu. Organizatori su ove godine izabrali kupolu Vijećnice, jer su željeli da i ove godine na nekonvencionalan način promovišu očuvanje istaknutih arhitektonskih objekata u BiH. Trominutni mapping je pokazao specifičnosti kupole Vijećnice i istaknuo različitost geometrijskih elemenata na istoj. Videomapping je rađen u potpuno domaćoj produkciji od strane organizacije LIFT – prostorne inicijative i BLOW UP, dok je muziku radio Billain.

Na otvaranju su se gostima obratili koordinatori festivala Dani arhitekture Nedim Mutevelić, Jasmin Sirčo i Gorica Mehić, austrijski ambasador u BiH, Nj.E. Martin Pammer, predstavnica Grada Beča Andrea Kreppenhofer i gradonačelnik Grada Sarajeva, prof. dr Ivo Komšić.

Jedan od koordinatora festivala, Nedim Mutevelić, je u svom obraćanju istaknuo: "Sa ponosom ističemo da je ovo deveta godina kako u kontinuitetu organizujemo Dane arhitekture. Kroz devet godina, Dani arhitekture su predstavili preko stotinu lokalnih i internacionalnih arhitekata, te stvorili svojevrsnu 'dodatnu školu', ne samo za studente nego i za sve arhitekte koji shvataju vrijednost zajedništva i razmjene znanja".

Dani arhitekture će trajati od 19.5. do 22.5.2016. godine na više lokacija u Sarajevu. U četiri dana će se na dva stagea predstaviti više od 20 predavača iz zemalja regije i Evrope koji će dati svoj osvrt na temu “Arhitektura ispred investicije".

U sklopu festivala će biti održano i više izložbi, radionica za djecu, "site specific" radionica "VHS arhitektura" kao i niz drugih sadržaja.

Za više informacija, posjetite www.daniarhitekture.ba.