Zbog statusa Zemaljskog muzeja
6
Sarajevska Hagada ne ide u New York
Komentari (63)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Gledaj paranoičnih bu.dala i komentara!!! Pa nije to pijaca da se nešto posudi i onda vjetar u pete. Zar nije bolje posuditi takvo nešto da se čitav svijet divi, jer Hagada spada i u našu bosansku kulturu, ne samo Jevrejsku?! Da se nešto lijepo pročuje i o našoj zemlji. Ovako za ovu Hagadu nije čulo ni 50% našeg zatucanog stanovništa, a glavu dajem ako ju je 2% ikada vidjelo, s obzirom koliko se kod nas vodi računa o posjeti muzejima. Osim toga, posuđivanje eksponata stranim muzejima je praksa u cijelom svijetu, od Mona Lise do mumije Tutankamona, sve se razmjenjivalo i posuđivalo, u tome i jeste bit umjetinosti, da svako ima priliku da vidi takvo nešto. Al' haj' ti prosječnom ovdašnjem parmaku objasni kako se to radi, kad mu je jedini vid obrazovanja klipovi na Youtube-u sa temama o svjetskim zavjerama!!
Odlično! Da je otišla iz Sarajeva NIKAD se ne bi vratila, kome to nije jasno taj je lud.
svaka čast nek neće! Dubrovnik je obredne predmete iz nekadađnje sefardske sinagoge posudio muzeju u NY pa ih ovi nisu htjeli vratiti sudski spor je trajao 5 godina, na svu sreću vraćeno je Dubrovniku neće ni nama hagadu htjeti vratiti
Fincija ciju pravomocnu presudu Europskog suda niste ni poceli rjesavati (na federalnom nivou, gdje ima utjecaja, a ne simbolicno na carsijskom nivou) i koga ste maltretirali medijskom harangom i anti-semitskim postovima na ovom istom portalu pitajte sta misli o izmjestanju Hagade i da isto tako da izjavu baziranu na vasim komentarima o tako "velikodusnom prihvacanju|" kako Zidova, tako i drugih na vasih 12%, sve to imajuci u vidu da je iz tog grada protjerano 200 000 ljudi "pogresnog imena" dok se toliko hvali ptihvatanjem drugih. Ili pitajte za misljenje o istoj temi g. Libermana kojeg je Bakir u Holiday Inn-u ubjedjivao da nemate problema sa netolerancijom dok im je u isto vrijeme pored prozora Mevlid pucao na Americku amasadu, pa vidite koliku cete pomoc dobiti. Licemejri! Jedinu pomoc koju bi od njih mogli dobiti je ekspertiza o zidu kojim ce vas zazidati!
Svjetski ćifuti (koji vladaju SAD-om a time i ostalom kuglom zemaljskom) nek se iskesaju za Zemaljski muzej a s druge strane što će nam Zemaljski muzej jer nemamo zemlju upravo zahvaljujući USA ćifutima.
Kad je za vrijeme Bosanske banovine bilo Srba ,Hrvata ,ili nekih drugih osim Ban-Kulinovih Bogumila,pa prema tome nije ni bilo nicijh gradova osim Bosanskih,
Ma naravno....jedan od najvcih muzeja na svijetu samo ceka da "ukrade" Haggadu.Malo ste pomijesali civilizirane ljude sa ovim nasom ruljom.
meni je jako interesantna sva ta prica oko Hagde,volila bi da neki od nasih redatelja snimi film o Hagdi i kako je sacuvana!!!
Koja sredstva (godisnja) su potrebna da bi Zemaljski muzej normalno funkcionisao? Ako neko zna, neka napise. Konacno bi trebalo pokrenuti akciju, donacijama i sl. da se muzej ponovno otvori.
Dragi KLIX.ovci 1350 godine nije ni postojalo sarajevo.Na ovom terenu je postojao Srpski Grad Hodidjed i to Gospodin Lovrenovic zna,ali kao ,,priznati povjesnicar,, to ne smije da kaze a kamo li da napise. HODIDJED . .HODIDJED . .HODIDJED.Pozdrav Hrnjica iz Todorova
tko je ta gospodja Zejneba,sto ona ima veze sa Hagadom. Pa mora muzej proadati kada se tako ponasate.Cijenjeni Zidovi bi nam mogli za te novce obnoviti muzej i opet bi imali Hagadi.Znate li Vi da je u BiH 45posto nepsmenoh stanovnistva,pa im Hagada nista ne predstvlja. VOZDRA HERZOG IZ BRADINE HERCEGOVACKE
Otkud nekakva Zeynep Ahunbay, očito turkinja, neka je, nemam ništa protiv, ali otkud ona da bude član komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH? Doveo kirba iz turkije valjda? Greška je što Hagada nije otišla u Metropolitan, to je svjetski prestižan muzej, to bi bila pozitivna afrmacija BiH u svijetu. Ov je isto ko ono kad zabraniše naki Angelini da snima film ovdje. Provincijalizam i diletantizam vode u izolaciju. Ovdje ubrzo neće više navraćati ni aca lukas.
konačno se i ja nešto pitam, e nedam
To bi bio i poraz Jevrejske zajednice u BiH, Sarajevska Hagada je preživjela i nacizam, sad je treba da ode, negdje gdje ne pripada.
ukrasti ce je. ukradena palestina narodu.. i nasu.. moju hagadu bi.
JEVREJI pomizte mus.limane SARAJEVA dajte nam SADAKE .. MOLIMO VAS