BiH
0

Sarajevo: Večeras počinju Novogradski dani

Klix.ba
Programom Večer poezije i sevdaha, koji će se održati u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, u utorak 24. maja, u 20 sati, započet će tradicionalna manifestacija "Novogradski dani 2016“, najavljeno je na press konferenciji koja je tim povodom održana u zgradi Općine.

Ovogodišnja 20. po redu manifestacija "Novogradski dani 2016. trajat će do 24 juna, a građani će moći uživati u raznovrsnim programskim sadržajima, namijenjenim svim generacijama, od najmlađih građana do penzionera. Bit će održani koncerti sevdaha, klasične, narodne i zabavne muzike, kao i pozorišne predstave, izložbe umjetničkih radova, književne i pjesničke večeri, te brojni drugi kulturni i sportski sadržaji.

Ove godine manifestacije će se održavati i u Cantru "Safet Zajko", koji je otvoren u septembru prošle godine, kao i na lokalitetu Golog brda, gdje će se održati manifestacija povodom obilježavanja 8. juna - Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč.

Na konferenciji za novinare načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić najavio je dva velika koncerta, koncert estradnog umjetnika Harija Varešanovića koji će se održati 26. maja u Centru "Safet Zajko“, kao i koncert izvođača narodne muzike Halida Bešlića za 30. maj ispred sportske dvorane na Dobrinji.

"U sklopu sportskog dijela manifestacije, ove godine po prvi put ćemo imati atletski miting, na atletskoj stazi koja je izgrađena u sklopu Centra 'Safet Zajko'. Miting će, prema najavama organizatora, biti međunarodnog karaktera, a određeni klubovi izvan BiH najavili su svoje učešće. Ove godine smo imali značajnu podršku naših privrednika, tako da i oni zajedno sa nama učestvuju u finansiranju ovogodišnje manifestacije Novogradski dani 2016“, kazao je načelnik Efendić.

Također je dodao da će na lokalitetu Parka šume Mojmilo, gdje je u proteklom periodu uređen još jedan vidikovac, 4. juna biti organizirano druženje za novogradske penzionere.

Od velikog broja planiranih sportskih događaja predsjednik Organizacionog odbora Novogradskih dana Hamdija Dizdar istakao je turnir u sjedećoj odbojci u dvorani "Ramiz Salčin“.

Najavio je i porodični dan u Centru "Safet Zajko“, na kojem će djecu zabavljati veliki broj klovnova, animatora, gdje će sa njima moći uživati i njihovi roditelji. Kazao je da će se festival bosanske hrane i dani Bosanske tržnice održati 31. maja na Trgu djece Dobrinje, kod Bosanske tržnice, a kako se jedan dio manifestacije "Novogradski dani" održava u danima Ramazana, za 3. juni u Sportskoj dvorani "Srce“ najavio je predramazanski koncert.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Edina Gabela je na press konferenciji kazala da su u kreiranju sadržaja manifestacije učestvovali i građani prijedlozima i sugestijama iznesenim tokom javne rasprave, te da je Općinsko vijeće dalo punu podršku tome. Općina za troškove ove manifestacije izdvaja 70.000 KM, rekla je Gabela.

U okviru Novogradskih dana obilježit će se značajni datumi, događaji i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata, a jedan od najznačajnijih je 8. juni - Dan odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč, koji će se ove godine obilježiti na lokalitetu Golog brda, gdje je Općina otkupila zemljište i uredila ga za potrebe održavanja ove zanačajne manifestacije.

"Obilježavanje značajnih datuma i ličnosti trajat će cijeli juni, jer se veliki broj značajnih događaja u proteklom ratu desio upravo u ovom mjesecu", naglasio je Tajib Delalić, član OO Novogradskih dana 2016.

Ulaz za sve manifestacije predviđene programom "Novogradski dani 2016.“ je slobodan.