Predstavljeni specijaliteti i suveniri
0

Sarajevo: Uz kaficu otvorena ljetna turistička sezona

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Sarajevu je danas otvorena ljetna turistička sezona zvaničnom manifestacijom koja se odvija na jednom od centralnih gradskih trgova - Trgu djece Sarajeva.

Za posjetioce je priređen program koji treba da ukaže na kulturne, historijske i turističko-ugostiteljske potencijale Sarajeva, odnosno BiH, a organizatori ovog događaja su Turistička zajednica FBiH i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

"Danas ozvaničavamo ono što građani Sarajeva i sami vide, a to je pojačan promet turista kako domaćih tako i stranih. Slobodno možemo reći da je ljetna turistička sezona počela još u maju, kada je značajno pojačan turistički promet u BiH i mi se nadamo da će taj trend biti nastavljen tokom ljetnih mjeseci, a posebno u julu kada kreću festivalski dani u Sarajevu", rekla je Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice FBiH.

Početak ljetne turističke sezone i dobrodošlica svim posjetiteljima Grada Sarajeva na manifestaciju danas se iskazuje služenjem kafe iz najveće džezve na svijetu, djela sarajevskog kazandžije Nasira Jabučara, koja je svoje mjesto našla i u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda kao najveća posuda za kuhanje kafe na svijetu.

Pored centralne bine postavljeni su štandovi na kojima se posjetiteljima prezentiraju bh. turistička ponuda, suveniri, gastronomski specijaliteti...