Ako se ne pristupi reciklaži
5

Sarajevo uskoro neće imati prostor za odlaganje otpada

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović i direktor "Geotest" d.o.o. Sarajevo Damir Kasum potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o izradi Plana upravljanja otpadom KS-a.

Vrijednost ugovora je 51.480 KM, a prema njemu, Konzorcij treba završiti posao u roku od šest mjeseci. Plan, koji će biti osnova da i vlasti u lokalnoj samoupravi donesu svoje planove za upravljanja otpadom, donosi Skupština Kantona Sarajevo za periodu od 2013. do 2018.godine.

Ministar Petrović je pojasnio da će izrada Kantonalnog plana upravljanja otpadom obuhvatiti analizu trenutnog stanja vezanog za produkciju svih vrsta otpada u KS-u (komunalni, industrijski, posebne kategorije otpada, medicinski, građevinski, animalni i slično) te prijedloge načina za zbrinjavanje.

Ističući važnost upravljanja otpadom, ministar je danas upozorio da, ukoliko se ne budu ispunjavali uvjeti za pravilno odlaganje otpada i njegovo iskorištavanje prvenstveno reciklažom, KS bi uskoro mogao ostati bez prostora za odlaganje otpada.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je ambasador Republike Češke u BiH Tomáš Szunyog koji je podsjetio da se od 25 do 30 posto propisa za pristupanje Evropskoj uniji odnose na zaštitu okoliša, a upravo taj segment je i najzahtjevniji za implementaciju.

Naglasio je da je Republika Češka prošla dug put usklađivanja zakonske regulative, ali i za primjenu u praksi zbog čega ima dobra iskustva u ovoj oblasti. Istaknuo je da Češka ulaže oko 2,5 miliona eura u pet razvojnih projekata od kojih je jedan zaštita okoliša, a drugi alternativni izvori energije.

Sveukupni cilj ovog projekta je uspostava adekvatnog sistema za postupanje s različitim vrstama otpada, smanjenje rizika po okoliš i zdravlje ljudi i uspostava prioritetne infrastrukture za integrirano upravljanje otpadom kao i smanjenje količina otpada za finalno odlaganje na deponiju uz efikasnije korištenje resursa.

Direktor "Geotest" d.o.o. Sarajevo Damir Kasum potcrtao je da je Republika Češka putem programa inostrane razvojne saradnje u posljednjih pet godina donirala sredstava u iznosu većem od pet miliona KM samo za oblast otpadne privrede, a jedan od takvih projekata koji je implementirao "Geotest" Brno bio je razlog za otvaranje Geotesta u Sarajevu.

Ova firma ima iskustva s upravljanjem otpadom jer je sličan projekt implementirala u Unsko-sanskom kantonu, te se implementiraju projekti upravljanja otpadom u općinama Maglaj i Doboj.

Plan će obraditi komunalni, industrijski i posebne kategorije otpada, kao što su građevinski, otpadna ulja, stara vozila, medicinski otpad, životinjski, autogume, ambalažni, PCB/PCT otpad, otpad od azbesta, otpad iz uređaja za tretman otpadnih voda, električni i elektronski otpad, otpadne baterije i akumulatori i druge vrste otpada.