BiH
0

Sarajevo: Uklanjanje deponovane zemlje u Dobroševićima i ljetne bašte "Merkur"

FENA
Služba za inspekcijske poslove Općine Novi Grad Sarajevo je od 1. januara do 1. jula ove godine izvršila inspekcijski nadzor za 412 predmeta.

Od toga je za 119 predmeta vodila upravni postupak i donijela 99 rješenja o uklanjanju objekata, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

Nakon potpisivanja ugovora sa KJKP "Rad" o izvođenju radova za rušenje objekata pristupilo se uklanjanju 32 bespravno izgrađena objekta.

Zbog intenzivne pojave nadziđivanja bespravnih objekata kolektivnog stanovanja, posebno na lokalitetu Dobrinje III, služba je pokrenula inspekcijski postupak protiv 19 graditelja.

U narednom periodu u dogovoru sa KJKP "Rad" planirano je uklanjanje 15 objekata. Između ostalog planirano je uklanjanje deponovane zemlje na području Dobroševića i ljetne bašte "Merkur".

Iz Službe upozoravaju eventualne investitore i izvođače radova da prije početka gradnje obezbjede urbanističku saglasnost i odobrenje za građenje, te da prijave početak radova građevinskoj inspekciji u protivnom pokrenuće postupak za uklanjanje građevine.

Ukoliko investitor ne dovede teren u prvobitno stanje pristupa se prinudnom izvršenju, a onda uklanjanje objekta pada na teret investitora.

Protiv bespravnih investitora podnijeće se krivične prijave kao i zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Ukoliko građani primjete pojavu bespravne gradnje mogu to prijaviti Službi za inspekcijske poslove Općine Novi Grad.