Pripreme za izolatorij
196

Sarajevo: Studenti napuštaju dom u Nedžarićima, vratit će se kad epidemija prođe

Dž. P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Studenti iznose stvari iz Studentskog centra u Nedžarićima jer je ova javna ustanova u očekivanju novih bh. državljana iz inozemstva, pored Studentskog doma na Bjelavama, pretvorena u izolatorij.
Voditelj projekta i uposlenik studentskog centra Ahmed Mulaibrahimović kazao je kako je to odluka Federalnog kriznog štaba, a koji stoji iza osnivanja i karantina u studentskom naselju Bjelave.

"Karantin je oformljen u studentskom centru iz razloga što su kapaciteti već pripremljeni. Što možemo odgovoriti zahtjevima na sve upite koji dolaze, a tiču se smještaja, ishrane, zdravstvenih usluga koje smo već posložili u studentskom naselju Bjelave, s obzirom na to da gore već imamo 100 osoba koje su došle iz Italije, Francuske i Švedske", rekao je Mulaibrahimović.

Na pitanje zašto studenti nisu smješteni u hotel Emiran, on je kazao kako hotelom upravlja Agencija za oduzetu imovinu FBiH.

"Ne bih ulazio u te detalje zašto neko nije dao taj nalog. Studentski centar je osposobljen za davanja takvih usluga, smještaja i ishrane i svih ostalih usluga. Imamo kompletno osoblje. Mi smo kapacitirani s nekih 1.500 kreveta, imamo mogućnost do 3.000 obroka dnevno. Imamo certificirane kuhare. Vjerovatno je odlučeno tako zbog sigurnosti, a odlukom Federalne vlade i Kantona Sarajevo 16. marta je stavljen na čekanje rad studentskog centra i svih fakulteta na Univerzitetu u Sarajevu", kazao je on.

Studenti će se vratiti u svoje sobe onda kada krizni štab odluči da je stanje nesreće koje je proglašeno na teritoriji cijele Federacije BiH završeno, naveo je Mulaibrahimović i dodao da će oni obaviti sve potrebne mjere dezinfekcije, krečenja i čišćenja i sve ostalo što je neophodno za ulazak studenata u dom.