"Sedma republika na sudu"
96

Otvorena dokumentarna izložba o ličnim dosijeima oficira JNA kao dokaznom materijalu u Hagu

S. M.
Institut za historiju je povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u srijedu, 28. februara 2024. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu upriličio otvaranje dokumentarne izložbe pod nazivom "Sedma republika na sudu: lični dosijei oficira JNA kao dokazni materijal u bazama MKSJ".

Izložbu je otvorio autor i saradnik Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu Edin Omerčić, te prilikom obraćanja istakao da je, sa svojim saradnicima Anidom Ibričić, Alenom Borićem i Ajdinom Muhedinovićem, kroz ovaj projekat nastojao potaknuti studente Univerziteta u Sarajevu, ali i šire, da se uključe u istraživanje procesa raspada SFRJ i pitanja koja se odnose na rat, ratove iz devedesetih godina 20. stoljeća koji su pratili proces.

Naveo je da su baze podataka na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju dostupne i pretražive. Drugi cilj ovog projekta, kako autor navodi, bio je da se analiziranjem dokumentacije, čiji je dio predstavljen putem izložbe, uključimo u raspravu koja je vezana za sami datum početka izbijanja rata u Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini posebno.

"Naime, Personalna uprava Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu je za svakog vojnog službenika vodila lični dosije. Iz ovih dosijea, odnosno personalnih listova, moguće je pouzdano odrediti razdoblje u kojem su pripadnici JNA djelovali u ratnim operacijama, te se na osnovu toga može odrediti i datum početka vojnih operacija na prostoru Bosne i Hercegovine", navodi autor izložbe Edin Omerčić.

Treći cilj istraživanja je bio da se analizom ove dokumentacije dobije jedna plastičnija slika o problematici odgovornosti i umiješanosti Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

"Personalni listovi pripadnika JNA bilježe novčanu, materijalnu i logističku podršku koju je Srbija kao sastavni dio SR Jugoslavije pružala vojnim jedinicama raspoređenim na teritoriji međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, članice UN-a", navodi autor Omerčić.

Izložba se održava u sklopu projekta "Sedma republika na sudu: lični dosijei oficira JNA kao dokazni materijal u bazama MKSJ" koji se realizira na Univerzitetu u Sarajevu - Institutu za historiju uz finansijsku podršku Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Izložbu možete posjetiti do 6. marta 2024. godine!