Akcija građana
0

"Sarajevo, sjećaš li se Sarajeva?"

Sarajevo-x.com
Udruženje "Akcija građana" u četvrtak, 16. aprila, organizuje akciju pod nazivom "Sarajevo, sjećaš li se Sarajeva?", u okviru koje će, bojenjem osam "Sarajevskih ruža" u naselju Dobrinja 5 skrenuti pažnju na ove kratere nastale eksplozijom granata u toku agresija na našu zemlju.

"Sarajevske ruže", kao svojevrsni spomenik palim civilnim žrtvama rata, sve više padaju u zaborav, a ovo udruženje želi sačuvati uspomenu na njih, te podsjeća da je na Sarajevo tokom opsade 1992.-1995. palo oko 470.000 granata, što je 330 granata dnevno, od kojih je veliki dio bio koban za naše sugrađane.

Nakon rata, jedan dio ovih kratera obojen je u crveno i, s obzirom na specifičan oblik i boju, time asocirao na ruže u asfaltu, koje su obilježavale i davale počast mjestu pogibije i ranjavanja građana Sarajeva.

Gradske strukture zadužene za održavanje istih, uprkos brojnim obećanjima, nisu učinile ništa da se "Sarajevske ruže" zaštite, stoji u saopštenju UG "Akcija građana", gdje se dalje navodi kako je bivša gradonačelnica Semiha Borovac u intervjuu iz novembra 2008. rekla da "Ruže" nisu smjele nestati i najavila da Grad Sarajevo ima sredstva u planu budžeta za tekuću 2009. godinu za projekat vraćanja ruža na mjesta gdje su bile.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Kantonalni zavod za zaštitu spomenika Sarajevo, koji ima svu dokumentaciju o tome gdje su se ruže nalazile, trebali su voditi te aktivnosti. Međutim, 12. novembra je uklonjena "Ruža" u Velikom parku zbog izgradnje spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, iako je bila udaljena pet metara od samog spomenika i ničim nije ugrožavala estetski izgled i koncepciju istog. Nijedno od navedenih mjerodavnih tijela se nikad nije oglasilo povodom ovog incidenta.

Udruženje "Akcija građana" želi skrenuti pažnju na slične slučajeve širom grada, gdje polako ali sigurno nestaje jedan od simbola novije historije Sarajeva. Oni pozivaju gradske i kantonalne vlasti da poduzmu konkretne korake kako bi se "Sarajevske ruže" očuvale i vratile tamo gdje su bile, a također i sve one koji gaje uspomene na ove spomenike stradalim da se pridruže akciji.