BiH
0

Sarajevo: Radionica o temi "Rad s nasilnikom"

Sarajevo-x.com
U organizaciji Fondacije lokalne demokratije održat će se jednodnevna radionica u Hotelu Bosnia o temi "Rad sa nasilnikom" namijenjena profesionalcima u zdravstvu, uposlenima u Centrima za mentalno zdravlja Kantona Sarajevo.

Radionica se održava u petak, 6. juna od 10 do 16 sati, a organizovana je u okviru projekta "Pravo na život bez nasilja", u sklopu Akcionog plana prevencije, zaštite i borbe protiv nasilja u porodici Kantona Sarajevo.

Usvajanjem Akcionog plana, u oktobru 2007. Kanton Sarajevo je postao prva lokalna zajednica na prostoru Bosne i Hercegovine koja na organizovan i strateški način zajedničkim djelovanjem vladinih institucija i nevladinog sektora pristupa prevenciji, borbi i zaštiti od nasilja u porodici.

Novembra 2005. godine, potpisan je Protokol o saradnji ministarstava Kantona Sarajevo: unutarnjih poslova; rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica; zdravstva; pravde i uprave; Udruženja/udruge “BH novinari”; te Fondacije lokalne demokratije (2007. god. Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo).

Na osnovu ovog protokola formirano je Koordinaciono tijelo predstavnika navedenih institucija, čiji je cilj bio rad na uspostavljanju i razvijanju sistemskog rješavanja problema kroz: programe prevencije i zaštite, donošenja novih i usklađivanja postojećih zakona koji tretiraju nasilje, te multidisciplinarnog pristupa u rješavanju problema nasilja u porodici

Projekat je finansiran od strane SDC Švicarskog programa podrške NVO-ima u BiH 2008.