BiH
0

Sarajevo: Posjeta pravoslavnim vjernicima za Božić

Klix.ba
Povodom pravoslavnog Božića 44 porodice pravoslavne vjeroispovijesti, slabijeg imovnog stanja, dobilo je pakete sa osnovnim prehrambenim artiklima koje im je obezbijedila Općina Centar Sarajevo u saradnji sa Narodnom kuhinjom ''Stari Grad''.

Paketi su podijeljeni po kućnim adresama u utorak, 6. januara 2015. godine. Ovom vrstom pomoći obuhvaćene su porodice koje žive na području mjesnih zajednica: Pionirska dolina-Nahorevo (9 porodica), Hrastovi-Mrkovići (7), Breka- Koševo II (13), Koševsko brdo (4), Betanija-Šip (3), Park-Višnjik (4) i Mejtaš--Bjelave (4).

"U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, Općina Centar pred svaki vjerski praznik za građane u stanju socijalne potrebe organizuje podjelu ovih donacija. U svakom paketu nalazi se 15 kilograma osnovnih životnih namirnica čija vrijednost iznosi 50 KM. Na ovaj način želimo našim dragim komšijama obezbijediti bogatiju trpezu za njihov veliki praznik", istakao je Adil Katica, savjetnik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar.

Jedna od porodica koju su posjetili predstavnici Općine bila je i porodica Ranka Pene, koji sa svojom suprugom živi u Nahorevskoj ulici 189 u MZ Pionirska dolina-Nahorevo.

"Zahvalni smo na brizi koju nam pruža Općina Centar, posebno kada je riječ o starijim i osobama koje teško žive. Svake godine iz Općine Centar posjete nas za vrijeme naših praznika čime pokazuju da poštuju ljude različitih konfesija", kazao je Peno.

Donaciju je također dobila i Savka Zametica koja se zahvalila na ovoj pomoći i izrazila zadovoljstvo pažnjom i tretmanom koje Općina Centar pruža povratnicima pravoslavcima.