Prvi snijeg ove jeseni
0

Sarajevo pod bijelim pokrivačem, glavne saobraćajnice prohodne

Piše: N. Jamaković
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Glavni grad BiH jutros je osvanuo pod prvim snijegom ove jeseni. Prema izvještaju meteorologa, u Sarajevu je danas pretežno oblačno vrijeme, a najviša dnevna temperatura bit će tri stepena celzija.

"U Sarajevu je palo 10 cm snijega, ali se on brzo topi, jer je već u kasnijim jutarnjim satima temperatura iznad nule. U narednim danima će vrijeme biti dosta promjenljivo, u četvrtak će pasti nešto malo kiše, a u subotu popodne će također padati. Snijega bi moglo biti i u nedjelju ujutro, ali se također neće dugo zadržati, jer i naredne sedmice ne očekujemo posebno niske temperature. Dakle, u narednih sedam dana jutarnje temperature će biti oko minus tri, a dnevne 5-6 stepeni celzija", rekao je za Sarajevo-x.com meteorolog Damir Šantić.

Snijega je u noći na utorak palo dovoljno da ekipe Komunalnog preduzeća Rad od ranih jutarnjih sati počnu čišćenje.

"Prve ekipe Rada izašle su u jedan sat poslije pola noći. Tokom noći, broj specijalnih vozila za čišćenje snijega i poledice na ulicama povećan je na 36. Jutros su bile prohodne sve saobraćajnice prvog i drugog prioriteta u gradu, a ni GRAS nije imao problema s prijevozom u padinskim dijelovima grada. Trenutno radimo na čišćenju saobraćajnica 3. i 4. prioriteta, kao i na čišćenju trotoara, mehanički i ručno. Dakle, iznenađenja i problema nije bilo, a i temperatura nije niska, tako da se snijeg dosta i topi", kazao je glasnogovornik Rada Ahmed Đipa.

Uslijed snježnih padavina u Vilsonovom šetalištu se slomilo jedno stablo, ali su ga radnici Parka već u jutarnjim satima uklonili.