BiH
0

Sarajevo: Počelo zasjedanje Evropskog vijeća vjerskih lidera

FENA
Foto: Samir Šehović/Fotoservis
Foto: Samir Šehović/Fotoservis
Trodnevno zasjedanje Evropskog vijeća vjerskih lidera - Religije za mir (ECRL) počelo je danas u Sarajevu na kojem će se obilježiti i 10-godišnjica rada Vijeća.

Domaćin sastanka je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, kao član i jedan od osnivača Vijeća, a tema o kojoj će se raspravljati - "Zajednički život u različitosti: građani Evrope - svjedočanstvo vjere".

"Kao domaćini ovim pokazujemo spremnost ulaganja u ovakav projekt koji se zove 'bolja budućnost za sve nas“, rekao je Cerić.

Dodao je da ono što je karakteristika ovog susreta je to da ovdje prisustvuje i generalni tajnik Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland, kao i najveći broj vjerskih lidera. Na kraju rada Vijeća bit će donesena i deklaracija koja nosi naziv po gradu u kome je konferencija održana.

"Imamo Istanbulsku deklaraciju, Berlinsku, Moskovsku, a naravno imat ćemo i Sarajevsku deklaraciju, o suživotu i vjerskom dijalogu u evropi i svijetu", istakao je Cerić.

Sastanku Evropskog vijeća vjerskih lidera prisustvuje veliki broj vjerskih poglavara iz kršćanstva, judaizma, kršćanstva i islama, a panelisti će govoriti o zajedničkom životu pripadnika različitih vjerskih zajednica uz uvažavanje različlitosti i čuvanje dostojanstva drugih i drugačijih.

Učestvujući u radu ovoga skupa predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao kako je ovo važna konferencija, te da se svijet ubrzano mijenja, od toga da civilizacijski, tehnološki napredak donosi dobro, ali ljudska sebičnost može načeti samu supstancu i materijalnu i duhovnu, stoga, „i politički i vjerski lideri mogu učiniti mnogo, znamo da ćemo živjeti jedni pored drugih, onda je bolje da sarađujemo“.

Episkop Srpske pravoslavne crkve, Vasilije Kačavenda je kazao kako je smisao čovjekovog života jednakost i uvažavanje, bez obzira na različitosti koje nas ponekada razdvajaju, boja kože, nacija, način proslavljanja Boga.

Dodao je kako česti incidenti koji se dešavaju ne dolaze od religioznih predstavnika, nego od nerazumnih ljudi, „a Međureligijsko vijeće je dokaz da smo mi, vjerski lideri, graditelji mira“.

Kardinal Vinko Puljić je istakao da ako je u Evropi potreba traženja suživota u različitosti, na poseban način je to potreba u BiH.

"Nije u pitanju da li ima suživota, nego ga treba graditi, jer suživot počiva na poštivanju čovjeka, njegovih prava i njegova dostojanstva", stav je kardinala Puljića.

Na dnevnom redu bit će i izbor moderatora i novih članova Vijeća.

Sastanku u Sarajevu su prisustvovali predstavnici Evropske komisije i OEBS-a, luteranski biskup Gunnar Stalsett, vođa Sika Bhai Sahib Mohinder Singh, rimokatolički nadbiskup Luigi Bressan, šef rabin Izhak Daan, dr. Marina Luptakova, Mahrezia Labidi-Maiza, Katharina von Schnurbein iz Evropske Komisije i Florian Hohenberg iz Organizacije za sigurnost i kooperaciju u Evropu.