Odgođena sjednica Gradskog vijeća
27

Sarajevo ni danas neće dobiti gradonačelnika

Piše: M. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kolegij Gradskoj vijeća Sarajeva odgodio je konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća za ponedjeljak kada će biti održan izbor za novog gradonačelnika našeg glavnog grada.

U ponedjeljak će u 9 sati ponovo biti zakazan Kolegij Gradskog vijeća, a u 13 sati nastavak konstituirajuće sjednice GV-a. No, upitno je da li ćemo i tada imati gradonačelnika s obzirom da se stavovi SDP-a BiH i SDU nisu promijenili.

"Drugi blok je rekao da će imati ime novog kandidata do ponedjeljka koji će imati natpolovičnu većinu kako je u Statutu i Poslovniku decidno rečeno da mora imati 15 glasova. Ovaj odnos 12-12, te ovo što traže političke partije drugog bloka da se izvuče iz šešira (SDP-SBB) smatram da nije uredu jer sve odluke koje gradonačelnik uputi moraju imati natpolovičnu većinu vijećnika Gradskog vijeća, a ako ne dobije tu većinu znači da GV neće moći funkcionisati. Ukoliko SDU ne predloži novog kandidata onda će SDA izaći s novim imenom ali samo u slučaju da ta osoba dobije podršku stranaka i bude imala natpolovičnu većinu", rekao je predsjedavajući GV Sabahudin Delalić.

Naša stranka ostala je pri svome stavu da neće podržati niti jednog od dva stara kandidata, Stjepana Kljuića ili Igora Kamočaija, ali da će podržati novo ime koje bude imalo većinu i kvalitetan program.

"Mi nećemo imati svog kandidata, ali iskreno se nadamo da ćemo u ponedjeljak doći do rješenja i izabrati gradonačelnika", kazao je Vibor Handžić, predsjednik Kluba vijećnika Naše stranke u GV.

SDP BiH neće predložiti novo ime te će Igor Kamočaji i dalje biti njihov kandidat za gradonačelnika.

"Bili smo protiv odgađanja sjednice jer mislimo da su se stekli svi uvjeti da sjednica bude održana i da se gradonačelnik mogao izabrati danas jer su oba kandidata prošla izbornu proceduru. Mislim da Gradsko vijeće a ni Grad Sarajevo nije trebalo biti dovedeno u ovakvu situaciju i da odgovornost trebaju snositi oni koji su je prouzrokovali", istakla je Arijana Talović, predsjednica Kluba vijećnika SDP.

Iako je najavljeno da će drugi blok stranaka (SDA, SDU, NS i BOSS) imati novo ime, SDU neće odustati od Stjepana Kljuića jer je, kao tvrdi Miro Lazović iz ove stranke, prošao izbornu proceduru i prema raznim anketama dobio podršku građana Sarajeva.

"Danas ćemo na sastanku rukovodstva razmotriti trenutnu situaciju i donijeti konačne stavove, ali moje lično mišljenje je da Kljuić treba ostati kandidat", rekao je Lazović dodavši kako smatra da izvlačenje iz šešira nije dobar izbor gradonačelnika jer bi ta osoba trebala imati većinu koja bi bila uz njega i u donošenju odluka Gradskog vijeća.

Narednih dana slijede pregovori političkih partija u Gradskom vijeću od kojih će ovisiti da li će Sarajevo konačno u ponedjeljak dobiti novog gradonačelnika ili će se saga nastaviti, a donošenja Budžeta dovesti u pitanje.

Prethodna sjednica prekinuta

Prethodna sjednica Gradskog vijeća Sarajeva, koja je održana 12. marta, prekinuta je nakon drugog kruga glasanja bez proglašenja gradonačelnika, jer su kandidati SDP-a Igor Kamočaji i SDU Stjepan Kljuić imali izjednačen broj glasova.

Statutom grada Sarajeva propisano je da je za izbor gradonačelnika potrebna većina glasova ukupnog broja članova Vijeća, te da se, ukoliko nijedan predloženi kandidat u prvom krugu glasanja ne dobije potrebnu većinu, provodi uži izbor između dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

U prvom krugu glasanja učestvovao je i treći kandidat Jakob Finci iz Naše stranke, koji je imao tri glasa za, 23 protiv i jedan suzdržan. Ova stranka je najavila da neće ponovo kandidovati Fincija za tu funkciju.

Kandidati SDP-a i SDU-a u oba kruga glasanja imali su po 12 glasova.

Gradsko vijeće dužno je da u roku od 60 dana izabere gradonačelnika.