Potpisan ugovor
26

Sarajevo: Nadareni srednjoškolci deficitarnih zanimanja bit će stipendirani i ovu školsku godinu

L. S.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo danas je u Sarajevu održano potpisivanje ugovora za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja u školskoj 2023/2024.godini.

Stipendije će biti dodijeljene talentovanim/nadarenim učenicima u Kantonu Sarajevu koji su u svom dosadašnjem školovanju pokazali posebne talente i ostvarili značajne rezultate na kantonalnim, federalnim i međunarodnim takmičenjima.

Direktorica Srednje škole metalskih zanimanja Irma Behlulović iskoristila je priliku da se zahvali ministarstvu i ministrici Naidi Hoti-Muminović koji, kako kaže, prepoznaju potrebu na tržištu.

"Dešavaju se stvari koje su pozitivne i ovo je veoma dobar vid stimulacije. Moji učenici, koji su danas s nama, su već u kompanija na praksi i iskustva su veoma pozitivna. Ova stipendija im je veoma dobro došla. U privredi prepoznaju taj kvalitet i mislim da je za sve učenike i njihove roditelje ovo pozitivan korak", istakla je direktorica Behlulović.

Ponosna je zbog povećanog interesa kompanija na tržitu za proflilima koje njena škola ima, te je istakla da se nakon obavljene prakse većina učenika zaposli u tim kompanijama.

O svom iskustvu govorio je i jedan od učenika, Anel Žiko, koji pohađa Željeznički školski centar, usmjerenje elektroničar telekomunikacija.

"Većinom su svi htjeli na viši smjer i veću školu - gimnaziju, ekonomsku, a ja sam bio više relan i zadovoljan sam s ovim smjerom. Počašćen sam što sam ovdje. Ministarstvo je tu da sve učenike pogura. Kasnije planiram upisati IT akademiju", podijelio je.