Forum o obrazovanju
0

Hota Muminović u Beču naglasila da je postignuto poboljšanje uslova rada prosvjetara u KS

S. Š.
Naida Hota-Muminović prisustvovala je Konferenciji Svjetske banke o obrazovanju u Beču.

Na konferenciji pod nazivom "Nastavnici u centru transformacije obrazovanja", održanoj 29. i 30. aprila 2024. u Beču, Svjetska banka je okupila stručnjake iz oblasti obrazovanja kako bi zajedno razmotrili dosad provedene reforme i izazove u transformaciji obrazovnih procesa.

Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanje Kantona Sarajevo, učestvovala je na panelu o važnosti transformacije učiteljske profesije, uz šefa Sekretarijata Međunarodne radne grupe za nastavnike i obrazovanje 2030 Carlos Vargas-Tameza, šefa Odjeljenja UNESCO za razvoj nastavnika te direktora Grupe za istraživanje razvoja Svjetske banke Deon Filmera.

Tom prilikom istaknula je važnost kontinuiranog stručnog usavršavanja za odgajatelje, učitelje i nastavnike kako bi ojačali svoje kompetencije i osigurali kvalitetno obrazovanje za djecu i mlade.

"Mi neprestano radimo na tome da našim odgajateljima, učiteljima i nastavnicima ponudimo stručna usavršavanja kako bi ojačali nastavničke kompetencije. Na tom putu je od neizmjernog značaja da se prosvjetni radnik osjeća dobro i korisno", izjavila je Hota-Muminović, naglasivši postignuto na poboljšanju standarda i kvaliteta uslova rada uposlenika u školama Kantona Sarajevo.

"S druge strane, zadatak prosvjetnih radnika je da idu ukorak s izazovima tehnološkog napretka, koje neizostavno nosi era u kojoj živimo, kao i da pronalaze mogućnosti da ta znanja artikuliraju na način koji će donijeti dobrobit i razvoj vrijednosnih sistema kod djece i mladih", zaključila je Hota-Muminović.